27 apr. 2022 | 19:58

Condiția pusă de Rusia ca să continue livrarea de gaze către Polonia și Bulgaria

ULTIMA ORĂ
Condiția pusă de Rusia ca să continue livrarea de gaze către Polonia și Bulgaria

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a anunțat în ce condiții Gazpromul va relua transportul de gaze naturale către Polonia și Bulgaria. Dmitri Peskov spune că singura condiție pentru a rezolva problema este ca aceste țări să plătească în ruble.

Rusia a anunțat măsura care trebuie să fie respectată pentru ca transportul gazelor naturale să fie reluat

”Plata în forma corespunzătoare va sta la baza reluării livrărilor”, a precizat Peskov.

Vladimir Putin nu are nicio intenție să aibă discuții cu oficialii din aceste țări pentru a lămuri situația cu aprovizionarea cu gaze, a mai susținut Peskov. În urmă cu o lună, liderul de la Kremlin a instruit guvernul să transfere plățile pentru exportul de gaz rusesc către ”țările neprietenoase” în ruble. El a declarat că Rusia va refuza să accepte plăți în cadrul unor astfel de contracte în valute ”compromise”, inclusiv dolari și euro, scrie agenția de presă rusă de stat TASS.

„Pentru a putea cumpăra gaze naturale rusești, atunci clienții străini vor trebui să deschidă un cont în ruble la bănci rusești și să facă plățile din aceste conturi, începând de mâine. Dacă plățile nu vor fi făcute în acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plată din partea clienților, cu toate consecințele de rigoare. Nimeni nu ne dă nouă nimic pe gratis și nici noi nu avem de gând să facem acte de caritate – prin urmare acele contracte vor fi reziliate”, spunea pe atunci Putin.

Ieri, Bulgaria și Polonia au fost înștiințate că Gazprom oprește livrările cu gaze în aceste țări. Guvernul de la Sofia a făcut anunțul, invocând refuzul său de a respecta noile cerinţe ale furnizorului.

”Astăzi, Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, a transmis Ministerul Economiei într-un comunicat, asta în condițile în care vecinii de peste Dunăre sunt puternic dependenți de gazele ruseşti.

De altfel, Moscova nu a dorit să informeze Polonia despre decizia luată.

„Informația mai întâi despre o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi despre suspendarea acestuia a fost confirmată astăzi neoficial de Onet atât unor surse guvernamentale, cât și Companiei poloneze de petrol și gaze (PGNiG). Rușii nu au informat partea poloneză cu privire la motivele suspendării livrărilor”, precizează Onet.