Țara pe care o invidiam, dar care e măcinată de scumpiri: de 40 de ani nu s-a mai văzut o criză asemănătoare

de: Mădălina Bahrim
12 02. 2022

Pentru mulți dintre noi, Statele Unite ale Americii sunt un reper de dezvoltare și prosperitate. Mereu când vorbim despre nivel de trai ridicat și civilizație, aducem în discuție SUA. Nu că nu ar fi așa, doar că nici lor nu le este prea bine în această perioadă. Din contră!

Statele Unite ale Americii se confruntă cu o criză majoră în plan inflaționist. O rată anuală a inflației n-a mai fost atât de pronunțată niciodată în ultimii 40 de ani, atrag atenția analiștii economici de peste Ocean.

Și ei sunt măcinați de scumpiri

Inflația din Statele Unite ale Americii nu este cu nimic mai diferită de a noastră. Asta înseamnă că și americanilor de rând le este din ce în ce mai dificil să facă achiziții diverse, necesare traiului de zi cu zi, din cauza scumpirilor accelerate.

Cu excepția prețurilor la alimente și energie, care tind să fie mai volatile, prețurile au crescut cu 6% între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, marcând cea mai mare creștere din august 1982. Prețurile alimentelor au crescut cu 0,9% în ianuarie, comparativ cu doar 0,5% în decembrie.

Se pare că Indicele prețurilor de consum a crescut cu 7,5% în cele 12 luni încheiate în ianuarie, potrivit datelor transmise joi de către Biroul de Statistică a Muncii din SUA.

Cu prețurile la energie și la alimente în continuare în creștere, Bloomberg Economics estimează că inflația din ianuarie a continuat să depășească rata medie lunară, în concordanță cu ținta anuală de inflație de 2%. Ne așteptăm ca inflația să atingă un vârf în februarie, spun analiștii citați.

Acestea fiind condițiile, cel mai probabil că ele se vor reflecta într-o creștere a ratei dobânzii la Rezerva Federală.

În aceeași notă, Băncile Centrale din întreaga lume au început să majoreze dobânzile-cheie, acesta fiind principalul instrument economic la care se apelează, atunci când e nevoie ca inflația să fie cât de cât ținută din frâu.