10 feb. 2022 | 18:36

Secretarul general al NATO vine în România. Ce program a fost anunțat

Politică
Secretarul general al NATO vine în România. Ce program a fost anunțat
Jens Stoltenberg: „NATO va continua sprijinul politic și practic pentru partenerul nostru"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat astăzi „sprijinul politic și practic” acordat Ucrainei pe fondul tensiunilor cu Rusia. Stoltenberg și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au discutat telefonic despre acumularea militară rusă în Ucraina. În acest context, Jens Stoltenberg a acceptat invitația președintelui Klaus Iohannis de a vizita România, vineri, pe 11 februarie 2022. Cei doi au anunțat deja și care va fi calendarul zilei de vineri.

Jens Stoltenberg: „NATO va continua sprijinul politic și practic pentru partenerul nostru”

Și-a continuat Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg postarea pe rețelele de socializare. De asemenea, el a reiterat apelul său către Rusia de a de-escalada și de a se angaja într-un dialog pentru a găsi o soluție pașnică.

În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, Stoltenberg a confirmat că NATO ia în considerare consolidarea poziției sale în partea estică a alianței. Aest lucru, spune oficialul, va fi prin desfășurarea de grupuri de luptă în România și în regiunea Mării Negre. Aceste contingente vor fi similare celor din Polonia și regiunea baltică.

De asemenea, Jens Stoltenberg a avertizat că securitatea europeană se confruntă cu un „moment periculos”, deoarece „numărul forțelor rusești este în creștere”. „Timpul de avertizare pentru un posibil atac scade„, a afirmat Secretarul General NATO.

Jens Stoltenberg a mai explicat că Rusia a desfășurat cele mai mari forțe în Belarus de la sfârșitul Războiului Rece. SUA, împreună cu aliații săi europeni, au acuzat Rusia că a pregătit terenul pentru o invazie a Ucrainei. În plus, cel puțin 30.000 de soldați ruși participă în prezent la un exercițiu militar comun în Belarus.

Secretarul general al NATO vine în România

Moscova a negat că se pregătește pentru o ofensivă militară și a declarat că trupele sale se află la granița ucraineană și în Belarus pentru exerciții regulate.

Vineri, Jens Stoltenberg vine în România pentru a purta discuții cu președintele Klaus Iohannis, și pentru a vizita Baza militară „Mihail Kogălniceanu” în care sunt dislocate trupe NATO.

Tot aici vor ajunge și cei 1.000 de soldați americani trimiși din Germania. Agenda zilei de vineri este una axată pe două palierei. Primul este vizita la baza militară, iar al doilea, discuțiile pe marginea tensiunilor din Ucraina.

Klaus Iohannis este cel care a făcut invitația oficială către Jens Stoltenberg. Cum era de așteptat, și ca un mesaj către Kremlin de susținere a Ucrainei, oficialul NATO a acceptat invitația.

Este de urmărit reacția Kremlinului, având în vedere că în ultimele zile a trimis mai multe avertismente diplomatice României, cu precădere la implicarea în această situație.