07 feb. 2022 | 18:46

Un mare lider din Europa dă verdictul scumpirilor: când vom scăpa, de fapt, de prețurile mari

ACTUALITATE
Un mare lider din Europa dă verdictul scumpirilor: când vom scăpa, de fapt, de prețurile mari

Ultimele luni au fost presărate de scumpiri semnificative, la toate bunurile, produsele și serviciile pe care le consumăm și fără de care viața nu poate fi posibilă. În acest context, ne rămâne doar să ne întrebăm când vom vedea o revenire la normal a prețurilor?

Costul de trai este din ce în ce mai piperat, iar acest lucru e vizibil cu ochiul liber, atunci când mergem la magazin sau să ne alimentăm mașina la pompă. De asemenea, momentul în care ne plătim facturile, mult mai costisitoare față de perioada similară a anului trecut, constatăm că suntem sub un puternic val inflaționist.

Din nefericire, mai avem de așteptat până când vom vedea acest val că bate în retragere.

Trebuie să mai avem răbdare

Unul dintre cei mai puternici lideri din Europa, de pe piața financiar-bancară, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, începe să fie din ce în ce mai pesimistă în declarațiile privind previziunile asupra evoluției ratei anuale a inflației.

Oficialul a ajuns la concluzia că estimările inițiale nu mai sunt de actualitate și că, în realitate, ar trebui să ne obișnuim să conviețuim cu valul inflaționist mai mult decât se credea în urmă cu doar câteva luni.

„Este posibil ca inflația să rămână ridicată pentru o perioadă mai îndelungată decât se preconiza anterior dar va scădea pe parcursul acestui an. Comparativ cu estimările noastre din decembrie, riscurile la adresa perspectivei inflației sunt orientate în sus, în special pe termen scurt. Într-adevăr situația s-a schimbat”, a spus Lagarde.

Totuși, a mai ținut să puncteze aceasta, oficialii din cadrul Băncii Centrale Europene sunt de asemenea hotărâți să nu se grăbească să tragă concluzii până când nu vor avea mai multe informații. „Vom continua să urmăm abordarea pe care am convenit-o și orice decizie pe care o vom adopta va fi una graduală”, a spus Lagarde.