Țara luată cu asalt de imigranți: e un record ce se întâmplă. Atenție, nu e Germania și nici Turcia

de: Mădălina Bahrim
11 02. 2022

Institutul național canadian de statistică dezvăluie cifre record înregistrate de Canada, în privința valului de imigranți.

Potrivit cifrelor oficiale, populația țării, de circa 37 de milioane de locuitori în anul 2021, a crescut aproape de două ori mai rapid decât cea a altor state membre G7. Fenomenul are la bază o explozie a imigrațiilor, spun oficialii locali.

Au fost depășite țări cu tradiție în privința fenomenului imigrației

Din acest punct de vedere, Canada s-a situat peste alte state precum Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA.

Canada găzduiește acum aproape 37 de milioane de oameni. Imigrația, nu fertilitatea, a determinat creșterea populației Canadei. Patru din cinci din cele 1,8 milioane de persoane adăugate la populație erau fie rezidenți temporari, fie imigranți cu statut permanent.

După ce a atins un vârf în 2019, creşterea populaţiei canadiene a fost încetinită de restricțiile impuse de autorități, pentru a limita răspândirea coronavirusului. Însă populaţia canadiană a crescut cu 0,4% în 2020 – cel mai lent nivel al creşterii de la Primul Război Mondial.

”Un lucru nu s-a schimbat de cinci ani: Canada rămâne ţara cu cea mai rapidă creştere în G7”, subliniază Statistique Canada într-un comunicat în care prezintă recensământul populaţiei în perioada 2016-2021.

În general, spun analiștii demografici, imigrația continuă să fie principalul motor al creșterii populației pentru majoritatea provinciilor și teritoriilor.

Centrele urbane au crescut mai repede decât zonele rurale, deoarece imigranții sunt mult mai dornici să se stabilească în orașe mari, care le oferă mai multe oportunități. În 2021, peste 6,6 milioane de canadieni trăiau în zonele rurale, ceea ce consemnează o creștere de 0,4% față de nivelul înregistrat cu cinci ani înainte. Prin comparație, zonele urbane au crescut cu 6,3% în același interval de timp.

Important de menționat este și faptul că țara avea 41 de orașe cu peste 100.000 de locuitori în 2021, față de cele numai 35 care erau la recensământul realizat în anul 2016.