Țara europeană unde mulți români cred că se trăiește ca-n Rai: oamenii de aici fac economie la mâncare, din cauza scumpirilor

de: Mădălina Bahrim
12 05. 2022

Cu toții știm despre „visul american” și despre povești de succes din SUA care bat cele mai interesante scenarii de film de la Hollywood. Mulți oameni visează să ajungă pe acele meleaguri, crezând realmente că acolo fug câinii cu bucatele în coadă. Până la America, însă, avem și noi o țară asemănătoare, chiar în Europa, despre care românii au cam aceeași impresie. Este vorba despre Marea Britanie.

Mulți cetățeni de la noi din țară sunt efectiv fascinați de această țară și trăiesc cu impresia că nu ai cum să nu dai lovitura, cum spun ei, să nu te îmbogățești, dacă ajungi acolo. Ei bine, desigur că există astfel de oportunități, ca în orice alt loc, însă situația din prezent nu este nici pe departe atât de „roz”. Multiplele crize care au lovit continentul afectează profund economia britanică. S-a ajuns atât de departe încât mulți cetățeni fac economie la mâncare, din cauza inflației galopante.

Un studiu recent publicat de cei de la Food Foundation scoate la iveală o realitate de-a dreptul dramatică. Sociologii notează că mai bine de șapte milioane de adulți locuiau în luna aprilie în gospodării din Marea Britanie rămase fără alimente. În procente, este vorba despre 14% din total.

Dovada clară că viața aici e din ce în ce mai grea

Această cifră a cunoscut o adevărată explozie față de nivelul înregistrat în prima lună a anului curent. Mai exact, vorbim despre o evoluție cu 57%, semn că, de la o lună la alta, pe umerii britanicilor de rând apasă poveri economice din ce în ce mai greu de dus.

Fundația care a publicat studiul transmite un mesaj clar factorilor de decizie politici și solicită ca statul să se implice mai mult în sprijinirea cetățenilor vulnerabili ai țării, prin „prin creșterea alocațiilor ținându-se cont de cât de mare este inflația” sau chiar prin „extinderea accesului la mesele școlare gratuite”.

Mai mult decât atât, din cauza facturilor tot mai mari la energie, fenomen comun, de altfel, în toată Europa, oamenii care primesc alimente de la stat cer ca acestea să nu mai trebuiască să fie gătite, ca să se economisească costul la energie. Familiile cer, astfel, alimente semipreparate sau chiar complet preparate, ca să nu mai fie nevoie să le gătească acasă, folosind gaz sau curent electric, fiindcă acestea sunt prea scumpe pentru posibilitățile lor financiare din prezent.