Țara din Europa care va urma la război, după ce Rusia termină cu invazia din Ucraina. Declarațiile făcute la Davos

de: Vasile Mirabela
25 05. 2022

Dacă trupele lui Vladimir Putin reușescă să cucerească Ucraina, Rusia va continua luptele într-o altă țară care ar fi membru NATO și al Uniunii Europene.

Cine va fi noua victimă a lui Putin, dacă trupele de la Kremlin cuceresc Ucraina

Următoarea țintă ar fi Slovacia. Premierul de la Bratislava a venit cu un anunț îngrijorător miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Dacă Ucraina eșuează, urmează Slovacia. Ucraina trebuie să câștige”,le-a atras atenția Eduard Heger liderilor din UE și reprezentanților mediului de afaceri.

Acesta a venit cu replici acide la adresa statelor Uniunii Europene care se bazează prea mult pe energia rusă. Acestea le spune liderilor să nu-și mai „compromită” principiile atunci când au de-a face cu Rusia.

„De prea multă vreme ne-am schimbat, practic, valorile pentru gaz și petrol ieftin. Compromisul cu Putin a provocat un război în Ucraina. Un război agresiv, în care oamenii mor. Ucrainenii își vărsă propriul sânge pentru valorile noastre, pentru ca noi să nu fim nevoiți s-o facem”, a susținut el.

Acesta le solicită reprezentanților UE să colaboreze cu Ucraina și cu Balcanii de Vest pentru a da „măsuri restrictive standardizate de aderare la Uniunea Europeană”. Kievul și-a întărit legăturile economice și politice cu Uniunea Europene, iar Kievul și-a exprimat dorința de a adera la acest bloc într-o procedură accelerată.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua 91. Situația din Lugansk se agravează cu fiecare oră. Rușii vor să spulbere Severodoneţk, orașul strategic din nord-vestul regiunii

Pe de altă parte și șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, spune că UE ar trebui să stopeze importurile de petrol şi gaz dinspre Rusia sau riscă să plătească de două ori pentru costurile războiului din Ucraina.

”A continua să cumpere gaz şi petrol din Rusia ar însemna pentru UE să plătească Rusiei pentru livrările de energie şi să-i furnizeze Ucrainei asistenţă financiară. Suntem toţi curioşi să vedem cum se încheie această saga”, a spus şeful diplomaţiei ucrainene.

Comisia Europeană ar trebui să reanalizeze propunerea privind un embargou petrolier prezentată în urmă cu 12 zile şi trebuie să prezinte ”soluţii concrete” la problemele enunțate de Ungaria şi alte state membre.