Incapacitatea de plată a Rusiei este inevitabilă, anunță SUA

Incapacitatea de plată a Rusiei este inevitabilă, anunță SUA

SUA au decis să pună capăt unei scutiri care permitea Rusiei să își plătească datoriile în dolari, a anunțat, marți, Trezoreria americană. Decizia ar putea împinge Moscova în incapacitate de plată, avertizează Statele Unite. Măsura va intra în vigoare cu două zile înainte de următorul termen de plată al rușilor, care este cu puțin peste 100 de milioane de dolari, reprezentând dobânda la două obligațiuni.

SUA, lovitură dură pentru Rusia

Potrivit Wall Street Journal, care citează agenția oficială de presă rusă TASS, Kremlinul a plătit deja dobânda. Pe lângă termenul limită de 27 mai, guvernul rus mai are de efectuat 12 plăți până la sfârșitul acestui an. Prin urmare, incapacitatea de plată este inevitabilă. Scutirea este în vigoare de la începutul sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, ca represalii la invadarea Ucrainei. Înainte de război, a permis Moscovei să scape de ele.

Incapacitatea de plată pare inevitabilă, avertizează Washingtonul

Potrivit secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen, Washingtonul acceptase o scutire temporară pentru „a permite o tranziție ordonată și pentru a le da voie investitorilor să își vândă titlurile”. Însă, de la începutul lunii aprilie, Federația Rusă nu și-a mai putut plăti datoria cu dolari deținuți în băncile americane.

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabioullina, a recunoscut, la sfârșitul lunii trecute, că Moscova se confruntă cu „dificultăți”, dar a refuzat să vorbească despre incapacitate de plată. Datoria externă a statului rus se ridică la 4.500 – 4.700 de miliarde de ruble (aproximativ 50 de miliarde de euro la cursul actual), adică 20% din totalul datoriei publice, a anunțat Ministerul de Finanțe.

Ce se întâmplă în caz de neplată

Este adevărat că Federația Rusă a ratat plățile pentru datoriile interne în ruble în timpul crizei financiare din 1998, dar nu a mai intrat în incapacitate de plată a datoriei externe din 1918, când Vladimir Lenin nu a vrut să recunoască datoria moștenită de la regimul țarist răsturnat în urma revoluției din 1917.

În caz de neplată, guvernul de la Moscova ar putea pierde accesul la o sursă majoră de finanțare sau ar fi obligat să plătească rate ale dobânzii prohibitive, deși este deja imposibil să obțină fonduri din cauza sancțiunilor occidentale. De asemenea, deținătorii de datorii neplătite riscă să piardă total sau parțial banii.

Bătălie juridică

În plus, ar putea avea loc o bătălie juridică, deoarece ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, a amenințat că Rusia va demara procedurile dacă va fi declarată în incapacitate de plată de către Occident. Oficialul a acuzat Vestul că a creat condițiile pentru un default.

La fel ca toate statele, Federația Rusă împrumută bani sub formă de obligațiuni, adesea în dolari, și trebuie să plătească dobânzi, apoi să ramburseze principalul. O țară în incapacitate de plată devine atunci când nu își poate onora angajamentele față de creditorii săi.

Citește și: