Țara din Europa care nu va aplica directiva UE privind salariul minim

de: Anca Lupescu
07 06. 2022

Apelurile pentru ca Italia să introducă salariul minim s-au întețit marți, după ce Comisia Europeană a declarat că s-a ajuns la un acord politic între Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la propunerea sa de directivă în acest sens.

Italia refuză salariul minim aprobat de UE

Directiva stabilește un cadru pentru adecvarea salariilor minime legale în statele membre care le au și promovează negocierile colective privind stabilirea salariilor.

Cu toate acestea, ea nu obligă statele să introducă un salariu minim.

„Noile norme privind salariile minime vor proteja demnitatea muncii și vor asigura că munca este plătită”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Toate acestea se vor face cu respectarea deplină a tradițiilor naționale și a autonomiei partenerilor sociali.” Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă, că „nu vom impune un salariu minim Italiei”.

Proiecte de lege depuse în parlamentul italian pentru introducerea salariului minim

Mai multe proiecte de lege au fost depuse în parlamentul italian pentru introducerea unui salariu minim, inclusiv două pentru un salariu minim de cel puțin nouă euro pe oră pentru persoanele ale căror locuri de muncă nu sunt acoperite de contracte colective de muncă.

„Sunt foarte încrezător că guvernul italian și partenerii sociali vor ajunge la un bun acord pentru a consolida negocierile colective, în special pentru cei mai puțin protejați, și, în final, vor ajunge la concluzia că ar putea fi important să introducă un sistem de salariu minim în Italia.

„Dar este la latitudinea guvernului italian și a partenerilor sociali să facă acest lucru”.

Ministrul agriculturii, Stefano Patuanelli, membru marcant al Mișcării 5 Stele, a declarat că o lege pentru un salariu minim în Italia ar trebui să fie aprobată înainte de sfârșitul actualei legislaturi parlamentare, anul viitor.

Peppe Provenzano, din partea Partidului Democrat (PD), a declarat pe Twitter că, potrivit Constituției, Italia este o republică „fondată pe muncă” și, prin urmare, „nu poate întârzia” în această chestiune.
(ANSA).