Intră în vigoare de astăzi pentru sute de mii de români. Ce riscă cei care nu au făcut deja acest lucru

Intră în vigoare de astăzi  pentru sute de mii de români. Ce riscă cei care nu au făcut deja acest lucru

Românii care au acte personale care au expirat pe durata stării de alertă, care s-a încheiat în 8 martie 2022, au beneficiat de prelungirea automată a valabilității acestora cu 90 de zile. Această perioadă a trecut, însă, și cei care nu s-au ocupat de reînnoirea lor pot fi pasibili de consecințe.

Este în vigoare de astăzi, 6 iunie. Ce trebuie să știe românii

Pe 6 iunie, la finalul zilei, se împlinesc 90 de zile de la încheierea stării de alertă, termen în care actele expirate aveau încă valabilitate. Românii au avut la dispoziție trei luni de zile pentru a își schimba actele personale expirate. 

De mâine, valabilitatea prelungită automat nu va mai putea fi folosită, așa că actele nu vor mai putea fi folosite. Autoritățile spun, totuși, că există în jur de 250.000 de români care n-au solicitate preschimbarea actelor de identitate expirate.

Legea 55/2020 presupune că “valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”.

Ce amenzi poți primi

Persoanele care nu și-au schimbat actele vor putea să aibă probleme în ceea ce privește interacțiunea cu autoritățile.

Actele reînnoite sunt necesare pentru contractul de muncă, pentru contractul de credit, călătorie sau interacțiuni cu statul.. 

Cetățenii care nu și-au schimbat actul de identitate expirat riscă să primească amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei. 

Solicitarea unui nou buletin trebuie făcută cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea sa, dar nu mai puțin de 15 zile. 

Așadar, polițiștii pot sancționa șoferii care circulă cu permisele auto expirate, iar amenda se încadrează la clasa a III-a de sancțiuni, adică între 870 și 1.160 de lei. 

Procedura și actele necesare pentru preschimbarea buletinului o poți găsi AICI, iar pentru preschimbarea permisului de conducere găsești toate detaliile AICI.

Citește și: