Țara din Europa care intră în blackout la iarnă: trei ore pe zi fără curent, raționalizare ca pe vremea lui Ceaușescu

de: Alexandru Puiu
11 10. 2022

Prețul fabulos la energie electrică s-ar putea să reprezinte cea mai mică problemă pentru un număr semnificativ de europeni. Accesul acestora la curent va fi raționalizat pentru simplul fapt că nu avem capacități de producție suficient de mari pentru toți consumatorii.

Cel mai nou proiect care vine ca o lovitură desprinsă din epoca Ceaușescu pentru Marea Britanie vizează raționalizarea energiei electrice. La iarnă, dacă proiectul va fi semnat de regele Charles al III-lea, britanicii vor rămâne fără electricitate pentru trei ore pe zi, cel puțin în unele zile. Aceasta nu reprezintă sub nicio formă o idee de economisire și nici nu are în spate argumente financiare. Pur și simplu, este însă o consecință a scăderii dramatice a livrărilor de gaze naturale de către gigantul rus de stat Gazprom, după cum a insistat într-un comunicat de presă operatorul de transport National Grid din UK.

În ce condiții se raționalizează curentul electric

Oficialii National Grid insistă pe faptul că, deși posibilitatea implementării programului detaliat mai sus este redusă, nu nu poate fi exclusă. În acest context, a inclus scenariul pesimist în proiecțiile sale de aprovizionare din sezonul rece.

În practică, vorbim de o potențială raționalizare a accesului la energie electrică care va avea efecte diferite în funcție de regiunea Marii Britanii în care îți desfășori activitatea. Primești o notificare cu o zi în avans cu intervalul de timp în care ți se taie curentul și te străduiești să suporți întreruperea. Durata vehiculată este de 3 ore, cu mențiunea că sub nicio formă nu va afecta întreaga țară simultan. Scopul este de a reduce cu 5% consumul de electricitate al Marii Britanii.

Probabilitatea acestor întreruperi programate depinde de alimentarea cu suficient de multe gaze naturale a centralelor termice pe gaze, dar și de scăderea semnificativă a importurilor de energie electrică din străinătate. Nu de alta, dar Marea Britanie este mult mai departe chiar și decât România de atingerea independenței energetice. Ca o notă de subsol, Guvernul britanic nu le cere la această oră oamenilor să facă economie la energie.