27 sept. 2022 | 08:25

România, aproape de blackout: cum a reușit statul român să ne lase fără energie, să bage furnizorii în incapacitate de plată, faliment

ACTUALITATE
România, aproape de blackout: cum a reușit statul român să ne lase fără energie, să bage furnizorii în incapacitate de plată, faliment

Prin intermediul practicilor adoptate în cea mai recentă Ordonanță de Urgență pe energie și a amânărilor infinite de plată a plafonărilor și compensărilor, autoritățile române îndreaptă România cu pași repezi către un blackout sau, în cel mai optimist caz, plafonarea prețurilor.

Laurențiu Urluescu este președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Din această poziție, are o viziune de ansamblu asupra pieței autohtone de energie, iar lucrurile nu sunt deloc optimiste. Oficialul a atras atenția asupra faptului că un furnizor important de energie de pe meleaguri mioritice a fost la un pas de a intra în incapacitate de plată, detaliu tehnic ce ar crea în secunda doi un blocaj general în toată piața.

Dacă se întâmplă asta, și am fost foarte aproape, soluția este fie raționalizare accesului la energie la scară largă, fie un blackout. Totul a plecat de la OUG 119/2022, o ordonanță care a provocat semnificativ mai multe probleme decât a rezolvat în piața de energie din România.

Nu mai sunt bani în piața de energie

„Deja sunt probleme cu lichiditatea în piaţă, ca urmare a decontărilor întârziate, şi există un risc mare de apariţie a blocajelor financiare. Era cât pe-aci să avem un default (incapacitate de plată – n. r.), ceea ce înseamnă un blocaj financiar, ceea ce va duce în secunda doi la un blocaj general”, a spus Urluescu. Din păcate, nu a putut să dea numele companiei, dar conform unor informații din piață, ar fi vorba de Electrica Furnizare.

„Nu pot să dau nume de companii, dar este vorba de unul dintre membrii noştri. Nu înseamnă că ceilalţi sunt în situaţie mai roz. Să nu uităm că, dacă unul pică, trage mai mulţi după el, îi trage şi pe ceilalţi. Toţi furnizorii sunt în corzi acum, orice bobârnac îi duce în prăpastie. Dacă un furnizor, nu mare, ci mediu, pică, pică şi cel de ultimă instanţă care îi preia clienţii. Ce se poate întâmpla? Raţionalizare sau blackout”, a completat preşedintele AFEER.

În opinia oficialului, la această oră, există șanse mari ca România să se confrunte un deficit de energie și gaze în piață. ”O parte dintre consumatori vor trebui fie să reducă benevol consumul, fie să fie deconectaţi”, a susţinut Laurenţiu Urluescu, făcând referire la raționalizarea consumului într-o manieră foarte similară cu ceea ce se întâmpla pe vremea lui Ceaușescu. Nu ajută nici faptul că, după cum am anunțat ieri, băncile nu mai finanțează companiile din energie.

”OUG 119 efectiv distruge piaţa. Furnizorii sunt reticenţi în a prelungi contractele sau a oferta clienţi noi, mai ales cei care beneficiază de plafonare”, a subliniat el. Aceeași ordonanță a blocat importurile de electricitate și gaze, detaliu care, la vârf de consum, riscă să se reflecte în întreruperi de furnizare.„Preţul de 1.300 de lei pe MWh fixat pentru furnizori este vădit sub preţul pieţei. Înseamnă o pierdere din start pentru orice furnizor. Nu se mai încheie nicio tranzacţie pe piaţa forward, ceea ce înseamnă că toată energia va fi tranzacţionată pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare, piaţa spot – n. r.) şi nu va mai exista niciun preţ de referinţă”, a completat reprezentantul furnizorilor.

În ceea ce privește datoriile efectiv, pentru întregul an 2022, furnizorii au de încasat de la stat 30 de miliarde de lei pentru decontarea conform OUG 27/2022, în timp ce statul încasează din taxe şi impozite 42 de miliarde de lei. ”Am cerut în Parlament modificarea OUG 119, renunţarea la plafonul de 1.300 de lei pe MWh, eliminarea suprataxării traderilor. Nu avem speranţe că se vor întâmpla prea multe”, a mai spus Urluescu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele