10 nov. 2021 | 12:25

Pană de curent, la nivel național: care sunt șansele să se întâmple în România, conform experților

ACTUALITATE
Pană de curent, la nivel național: care sunt șansele să se întâmple în România, conform experților

O pană de curent la nivel național sau un black-out este foarte puțin probabil să se întâmple deoarece există automatizări care să prevină un astfel de incident, a declarat, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România sau AFEER, Laurentiu Urluescu, în cadrul unei conferințe online.

O pană de curent generală este puțin probabil să afecteze întreaga țară, consideră președintele asociației furnizorilor de energie, întrucât există „automatizări” concepute exact pentru a împiedica o astfel de situație.

Blackout este un termen tehnic, dar văd că în ultima vreme este folosit în legătură cu piața. Sensul general al blackout-ului este o defecțiune tehnică a unui echipament care se propagă și astfel lasă în întuneric o anumită porțiune a rețelei. O pană de curent care ar putea afecta o întreagă țară sau Europa, așa cum am auzit sau citit în mass-media, este foarte puțin probabilă, deoarece există automatizări în modul insular, există o serie de automatizări în vigoare pentru a preveni acest lucru”, a spus președintele AFEER.

Probabilitatea este foarte mică

El a mai explicat că o întrerupere de curent cauzată de o penurie de energie nu este posibilă.

„Prețul energiei poate fi mai mare, iar metoda de aprovizionare poate fi greoaie, dar nu cred că este posibilă o întrerupere din cauza penuriei de energie”, a spus Urluescu, făcând referire și la experiența românilor din perioada comunistă, când întreruperea curentului pentru reducerea consumului erau o practică obișnuită.

„Spre deosebire de alte ţări europene, noi avem şi această experiență. Cu toate acestea, sperăm să nu mai vedem asta”, a conchis Urluescu.

Scenariul privind o pană de curent generală în toată Europa a creat isterie în mediul online, în ultimele săptămâni. Totul a pornit de la anunţul ministrului austriac al apărării, care a îndemnat oamenii să se pregătească pentru situaţii excepţionale. Oficialul a lansat chiar şi un ghid în acest scop.