Suntem, într-adevăr, „praf de stele”: ce se știe despre compoziția Pământului

de: Iulia Kelt
13 12. 2022

În urmă cu doi ani și o săptămână, nava spațială japoneză Hayabusa-2 livra pe Pământ mostre de material colectate de pe asteroidul Ryugu.

Analiza celor câteva grame prețioase de sol de la suprafața, dar și de sub mantaua asteroidului a scos la iveală noi perspective asupra trecutului planetei noastre și a întregului sistem solar.

O echipă internațională de oameni de știință, condusă de dr. Marine Paquet și dr. Frédéric Moynier, de la Institut de Physique du Globe de Paris, a studiat compoziția eșantionului.

Ce au descoperit oamenii de știință

Ei s-au declarat interesați în special de semnăturile izotopice ale zincului și cuprului.

Fiecare element chimic vine în mai multe versiuni, în funcție de numărul de neutroni din miezul său. Acest lucru nu îi schimbă proprietățile chimice, ci le schimbă strict pe cele fizice, deoarece izotopii au mase diferite. Unii izotopi sunt instabili, se descompun după un timp, informează IFLScience.com.

În cazul asteroidului Ryugu, echipa a confirmat că semnătura izotopică a cuprului și zincului îl face similar cu meteoritul Ivuna, care a fost prezentat înainte de a fi anunțată descoperirea aminoacizilor din probe. Meteoritul Ivuna a căzut în Tanzania pe 16 decembrie 1938.

Ryugu prezintă similitudini în compoziție cu alte condrite carbonice. Zincul și cuprul au caracteristici aparte și, din acest motiv, oamenii de știință au ales aceste elemente pentru a face testul care confirmă legătura. Semnătura de zinc poate fi folosită și pentru o altă măsurătoare cu impact asupra istoriei planetei noastre.

Materialele din Ryugu pot fi considerate curate atunci când vine vorba despre stabilirea compoziției sistemului solar timpuriu. Meteoriții care s-au format mai aproape de Soare au o valoare diferită de Ryugu, iar Pământul are o valoare diferită, undeva între cele două elemente.

Fiind conștienți de acest lucru, cercetătorii au putut estima că un asteroid similar cu Ryugu trebuie să fi contribuit cu aproximativ șase la sută din masa Pământului.