Un asteroid a lovit Pământul: anunțul făcut de NASA

Un asteroid a lovit Pământul: anunțul făcut de NASA

Un mic asteroid a ars pe cerul din Ontario, Canada, în urmă cu o săptămână. Nu au fost cauzate daune cunoscute, întrucât asteroidul a fost unul de dimensiuni mici.

Dar evenimentul a fost un teren de testare perfect pentru sistemul de evaluare a riscurilor de impact Scout de la NASA. Asteroidul 2022 WJ1 a fost descoperit în seara zilei de 18 noiembrie și a ars în atmosferă doar câteva ore mai târziu.

Detectarea și urmărirea sunt aspecte cruciale ale apărării planetare, iar eforturile sunt concentrate pe asteroizii periculoși. Cu toate acestea, este întotdeauna bine să testăm sistemele într-un scenariu real. Neprezentând nicio amenințare, 2022 WJ1 avea doar un metru diametru. A fost observat cu doar 3,5 ore înainte de impact, dar NASA a putut să-l urmărească și să prezică unde urma să ardă.

Cum a fost detectat acest asteroid

„Comunitatea de apărare planetară și-a demonstrat într-adevăr priceperea și disponibilitatea cu răspunsul la acest eveniment de scurtă avertizare”, a declarat Kelly Fast, managerul programului de observare a obiectelor din apropierea Pământului pentru Biroul de Coordonare a Apărării Planetare (PDCO) de la sediul NASA din Washington, într-un comunicat.

„Asemenea impacturi inofensive devin exerciții spontane din lumea reală și ne oferă încredere că sistemele de apărare planetară ale NASA sunt capabile să informeze răspunsul la potențialul unui impact grav al unui obiect mai mare”.

Catalina Sky Survey, finanțat de NASA, a descoperit asteroidul. Șapte minute mai târziu, Scout știa că există o șansă din patru ca acesta să aibă un impact undeva între Mexic și Oceanul Atlantic, în largul coastei Americii de Nord.

În curând au fost efectuate mai multe observații, inclusiv de către un grup de astronomi amatori din Kansas, la Observatorul Fairpoint, care a furnizat observații critice. Au fost efectuate un total de 46 de observații.

Aceste date au permis cercetătorilor să confirme că mica stâncă urma să lovească Pământul și de unde urma să fie vizibil cu două ore înainte. Acest lucru a permis cercetătorilor din jurul lacului Ontario să se pregătească pentru eveniment și chiar să urmărească micii meteoriți eliberați în timp ce corpul cosmic s-a destrămat.

„Obiectele mici precum acesta pot fi detectate doar atunci când sunt foarte aproape de Pământ, așa că dacă se îndreaptă către un impact, timpul este esențial pentru a colecta cât mai multe observații posibil”, a spus Shantanu Naidu, inginer navigator, operator la JPL.

„Acest obiect a fost descoperit suficient de devreme pentru ca comunitatea de apărare planetară să poată oferi mai multe observații, pe care Scout le-a folosit apoi pentru a confirma impactul și a prezice unde și când va lovi asteroidul”.

Descoperirea este de bun augur pentru amenințări mai serioase. Acesta este doar al șaselea asteroid care a fost urmărit în spațiu înainte de a lovi Pământul.

Etichete: