08 dec. 2022 | 09:55

Ce s-ar întâmpla dacă un asteroid ți-ar lovi casa: simularea care te ajută să observi dimensiunea impactului

ACTUALITATE
Ce s-ar întâmpla dacă un asteroid ți-ar lovi casa: simularea care te ajută să observi dimensiunea impactului

Un site web destul de interesant îți permite să simulezi, cu o precizie aproape uimitoare, ce s-ar întâmpla dacă un asteroid ar afecta un anumit loc din lume. Partea bună este că poți personaliza absolut orice coordonată.

Firește, dacă ai animozități legate de vecini, socri sau șefi, poți vedea inclusiv ce s-ar întâmpla dacă acel asteroid ar pica fix deaspra persoanei pe care nu o suporți, mai exact, deasupra casei acesteia.

Ce este Asteroid Launcher și cum funcționează

Asteroid Launcher demonstrează ce s-ar putea întâmpla în cazul impactului cu un asteroid de mari dimensiuni. Altfel spus, ai ocazia să vezi simularea impactului cu ochii tăi.

Asteroid Launcher îți permite să alegi dimensiunea, viteza și unghiul de impact al asteroidului, astfel încât să înțelegi mai bine ce s-ar putea petrece, în funcție de aceste coordonate. Ai putea, spre exemplu, să vezi cum ar arăta orașul tău natal dacă ar avea, la un moment dat, ghinionul să fie lovit de un asemenea obiect gigantic extraterestru.

Site-ul a fost creat de Neal Agarwal, care a dedicat o cantitate extraordinară de timp și date pentru a-l transforma într-o sursă factuală și serioasă.

Interesant este că poți chiar să alegi compoziția asteroidului care te va izbi, ceea ce afectează, evident, cantitatea de daune provocate.

În cazul în care nu știai, un studiu a constatat că dimensiunea unui asteroid nu contează atât de mult, în schimb, compoziția rocii din zona de impact este esențială, în context.

Anumite compoziții creează praf care se urcă în atmosferă și poate provoaca o catastrofă globală, în timp ce altele pur și simplu eviscerează totul în zona aflată în imediata apropiere.

Așadar, dacă ai curiozități din această sferă, poți oricând să intri pe site-ul lor, să completezi datele și să urmărești dimensiunea dezastrului. Găsești link-ul un pic mai sus, în cadrul acestui articol.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele