Stresul trece prin stomac: ce ar trebui să mănânci ca să fii mai relaxat, concluzia cercetătorilor

de: Iulia Kelt
31 10. 2022

Când vine vorba de a face față stresului, ni se spune adesea că exercițiile fizice sunt bune, fiind, de asemenea, sfăuiți să ne facem timp pentru activitățile noastre preferate sau să încercăm metode de meditație.

Anumite tipuri de alimente pe care le consumăm pot fi, de asemenea, o modalitate eficientă de a face față stresului, potrivit cercetărilor publicate de sciencealert.com.

Potrivit studiului, consumul zilnic de alimentele fermentate, dar și de fibre, timp de patru săptămâni, ar avea un efect semnificativ asupra scăderii nivelului perceput de stres.

În ultimul deceniu, un număr tot mai mare de cercetări au arătat că dieta poate avea un impact uriaș asupra sănătății noastre mintale. De fapt, o dietă sănătoasă poate chiar să reducă riscul multor boli mintale.

Mecanismele care stau la baza efectului dietei asupra sănătății mintale nu sunt încă pe deplin înțelese, totuși.

Cum funcționează axa intenstin-creier

Cunoscută sub numele de axa intestin-creier, aceasta permite creierului și intestinului să fie în comunicare constantă unul cu celălalt, permițând funcții esențiale ale corpului, cum ar fi digestia și apetitul.

În timp ce cercetările anterioare au arătat că stresul și comportamentul sunt, de asemenea, legate de microbiom, până acum nu a fost clar dacă schimbarea dietei ar putea avea un efect distinct asupra nivelului de stres.

Pentru a testa acest lucru, oamenii de știință au recrutat 45 de oameni sănătoși cu diete relativ sărace în fibre, cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani. Mai mult de jumătate erau femei. Participanții au fost împărțiți în două grupuri și au fost repartizați aleatoriu către anumite diete, timp de patru săptămâni.

Aproximativ jumătate au primit o dietă concepută de nutriționistul Kirsten Berding, cu o creștere a alimentelor prebiotice și fermentate.

În mod intrigant, cei care au urmat dieta psihobiotică au raportat că s-au simțit mai puțin stresați în comparație cu ceilalți.

A existat, de asemenea, o corelație directă între modul în care participanții au urmat cu strictețe dieta și nivelul lor de stres perceput, cei care au consumat mai multe alimente psihobiotice în perioada de patru săptămâni raportând cea mai mare reducere a nivelurilor de stres.

În mod interesant, calitatea somnului s-a îmbunătățit la ambele grupuri, deși cei cu dieta psihobiotică au raportat îmbunătățiri mai mari ale somnului.

Unele dintre aceste substanțe chimice au fost legate de sănătatea mintală, ceea ce ar putea explica de ce participanții la dietă au raportat că se simt mai puțin stresați.

Totuși, studiul a analizat doar persoanele care erau deja sănătoase. Aceasta înseamnă că nu se știe ce efect ar putea avea adieta cu pricina asupra unei persoane cu diverse afecțiuni.