Legătura dintre dieta vegetariană și depresie: explicația cercetătorilor care îți va da de gândit

Legătura dintre dieta vegetariană și depresie: explicația cercetătorilor care îți va da de gândit

Potrivit unui nou studiu, vegetarienii ar avea de aproximativ două ori mai multe episoade depresive decât cei care mănâncă carne, însă care este adevăratul motiv?

Studiul, bazat pe datele unui sondaj din Brazilia, corespunde cercetărilor anterioare care au găsit rate mai mari de depresie în rândul celor care renunță la carne. Cu toate acestea, noul studiu sugerează că această legătură există independent de aportul nutrițional.

Noua analiză, publicată în Journal of Affective Disorders, a luat în considerare o gamă largă de factori nutriționali, inclusiv aportul total de calorii, aportul de proteine, aportul de micronutrienți și nivelul de procesare al alimentelor. Acest lucru sugerează că ratele mai mari de depresie în rândul vegetarienilor nu sunt cauzate de conținutul nutrițional al dietei – nu neaparat.

Depresia determină adoptarea unei diete vegetariene sau invers?

În primul rând, este posibil ca depresia să determine oamenii să fie mai predispuși să devină vegetarieni decât invers. În al doilea rând, este posibil ca aderarea la o dietă vegetariană să provoace depresie din alte motive decât nutriția. Practic, s-ar putea întâmpla ca renunțarea la carne să provoace depresie prin alte mijloace. De exemplu, adoptarea unei diete vegetariene poate afecta relația cu ceilalți și implicarea în activități sociale.

Noul studiu se bazează pe datele sondajului colectate în Brazilia, o țară renumită pentru dieta bogată în carne. Unele date din sondaj au indicat o creștere bruscă a vegetarianismului în Brazilia în ultimii ani, trecând de la 8% în 2012, la 16% în 2018.

Conform studiului, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să adopte o dietă vegetariană, dar și să sufere de depresie.

O variabilă care nu a fost examinată, dar este legată în mod plauzibil atât de vegetarianism, cât și de depresie, este expunerea la imagini violente din industriei cărnii. Prevenirea cruzimii față de animale este motivul cel mai frecvent citat de vegetarieni pentru a evita carnea.