Câinii pot mirosi când oamenii sunt stresați: cum miroși când ești îngrijorat, conform cercetătorilor

Câinii pot mirosi când oamenii sunt stresați: cum miroși când ești îngrijorat, conform cercetătorilor

Miroși urât, când ești stresat. Câinii pot ști când te simți stresat pentru că miroși diferit, au dezvăluit noi cercetări.

Mirosul de îngrijorare umană este atât de puternic, încât câinii din studiu au putut distinge corect între stările relaxate și stresate în 93,75 la sută din încercări, chiar și atunci când persoana implicată era un complet străin, arată studiul.

Cercetătorii au recrutat patru câini din Belfast, în Irlanda de Nord. Numiți Treo, Fingal, Soot și Winnie, câinii au fost un cocker spaniol, un cockapoo, o rasă mixtă de tip lurcher și un amestec de tip terrier.

Au fost colectate probe de transpirație și respirație de la 36 de participanți umani înainte și după încercarea unei probleme de matematică cu ritm rapid, cu creșteri ale tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac, oferind confirmarea nivelurilor crescute de stres după finalizarea sarcinii. Cei patru căței au fost apoi instruiți să facă distincția între probele de bază și cele stresate, identificându-le pe cele din urmă ținându-și nasul aproape de eșantion timp de cinci secunde.

Câinii știu când ești stresat

În general, cei patru câini au identificat corect mirosul de stres în 675 din 720 de încercări, performanța câinilor individuali variind de la 90 la 96,88 la sută precizie.

„Descoperirile arată că noi, ca oameni, producem diferite mirosuri prin transpirație și respirație când suntem stresați, iar câinii pot distinge acest lucru de mirosul nostru atunci când suntem relaxați – chiar dacă este cineva pe care nu-l cunosc”, a explicat autorul studiului Clara Wilson, într-o declarație.

Potrivit cercetătorilor, este posibil ca câinii să fi putut detecta mirosul hormonilor de stres precum cortizolul. Ei explică, de asemenea, că stresul duce la „stimularea gluconeogenezei, glicogenolizei și lipolizei și la niveluri crescute de renină și enzimă angiotensină II”, toate acestea putând fi, de asemenea, evidente pentru câini.

Etichete: