Șomajul a scăzut masiv în 2022, în Europa: care au fost cele mai căutate meserii, unde s-au angajat oamenii

de: Alexandru Puiu
06 07. 2022

Anul 2022 se pare că a fost unul foarte bun pentru cei care și-au dorit cu adevărat să-și găsească de lucru. Nu mai puțin de 3,6 milioane de persoane aflate în șomaj pe teritoriul Uniunii Europene și-au găsit de lucru în primul trimestru din acest an.

Tot la nivel european, în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, s-a înregistrat o creștere cu nu mai puțin de 25,1%, de la 1,1 milioane de persoane la 1,4 milioane, în cazul celor care au optat să lucreze în domeniul preparării produselor alimentare.

Pe poziția a doua în clasament, cu o creștere de 15,6%, s-au putut observa angajări în domeniul serviciilor personale. Lista meseriilor din această categorie include însoțitori de zbor, șoferi, ghizi, bucătari, chelneri, barmani, coafeze, asistenți în îngrijirea frumuseții, supraveghetori de clădiri și gospodării. În primul trimestru din 2022, în această categorie au ajuns să activeze nu mai puțin de 7,6 milioane de angajați.

Unde se mai angajează oamenii în 2022

Pe locul trei în același top, se află specialiștii din tehnologia informației și comunicațiilor, cu o creștere de 9,6% de la un an la altul. În oameni, discutăm de un salt de la 4,1 până la aproape 4,5 milioane de persoane. Salturi la fel de impresionante, de peste 9%, s-au înregistrat în domenii precum juridic, social și religios – 9,4%, dar și în management în industria ospitalității, retail și alte servicii – 9,1%. Ca referință, după primul trimestru din acest an, în domeniile menționate, s-au înregistrat nu mai puțin de 3,5 milioane de angajați, respectiv 2,4 milioane de angajați.

Pe următoarele poziții din topul angajărilor din 2022 s-au situat specialiştii cu funcţii administrative şi comerciale (7,4%), artizani şi angajaţi ai centrelor de print (6,7%), tehnicieni în informaţii şi comunicaţii (5,9%), specialişti în ştiinţe şi inginerie (5,7%) şi conducători de unităţi economico-sociale (5,3%).

Pentru că o scădere a numărului de angajați într-o anumită industrie era inevitabilă, s-a înregistrat un minus de angajați de 12,6% în cazul muncitorilor necalificați din agricultură, silvicultură și pescuit.

Trăgând linie, nu mai puțin de 3,6 milioane de persoane aflate în șomaj în Uniunea Europeană au reușit să se angajeze în primul trimestru din 2022, conform datelor agregate de Oficiul European de Statistică.