Românii și economiile: câți bani a pus deoparte o familie din România, lunar, în 2021

Românii și economiile: câți bani a pus deoparte o familie din România, lunar, în 2021

Majoritatea românilor nu-și permite să pună bani deoparte, făcând eforturi semnificative să supraviețuiască în condiții decente. Cu toate acestea, există totuși și oamenii care și-au făcut un scop în viață din a face economie și se descurcă rezonabil.

Cel mai recent raport din partea Institutului Național de Statistică vizează abilitatea românilor de a face economie, de a pune câțiva lei deoparte în fiecare lună. În 2021, media pe gospodărie a fost de 807 lei sau aproximativ 14,2% din venituri. Atâția bani au reușit să economisească conaționalii noștrii. Comparativ cu anul anterior, 2020, s-a înregistrat o scădere de aproximativ 2%.

Câți bani au pus românii deoparte

Dacă ai vreo curiozitate pe marginea românilor care fac cea mai bună treabă în a pune bani deoparte, merită să te gândești, în primul rând, la pensionari. În gospodăriile cu români ieșiți la pensie, economiile au reprezentat aproximativ 15,4% din venituri. În familiile de lucrători pe cont propriu în activități neagricole, banii puși deoparte pentru zile negre au fost aproximativ 14,7% din toate sumele intrate în casă. Salariații au făcut economie aproximativ 14,1% din venituri, în timp ce agricultorii s-au rezumat la aproximativ 9%. În mod previzibil, șomerii se chinuie cel mai mult să facă economii, pentru că au din ce. Aceștia din urmă au economisit 4,5% din încasări lunar, pe parcursul anului trecut.

Printre gospodăriile cu cele mai mici economii (până în 10% din veniturile totale) s-au regăsit gospodăriile de agricultori (+9%), de șomeri (+4,5%), cele din regiunea Sud-Est (+9,1%), gospodăriile formate din persoane singure (+8,6%), cele cu vârsta cuprinsă între 15 – 24 ani (+6,3%). Veniturile au depășit cheltuielile cu 16%, la gospodăriile formate din 5 persoane (+17,3%), la cele din regiunile Sud-Muntenia (+16,8%) și Centru (+17,1%), la cele cu nivel de pregătire superior (+16,4).

În final, din nou, avem o confirmare a faptului că viața în Moldova este semnificativ mai dificilă din punct de vedere financiar, decât cea din Transilvania și, în mod evident, Capitala. De aici rezultă, cel puțin parțial și inabilitatea locuitorilor din acea regiune de a pune banideoparte.