Soluția Germaniei la lipsa gazului rusesc: cum funcționează „termosul” gigantic care-i va încălzi pe nemți la iarnă

de: Ozana Mazilu
09 07. 2022

Țările care depind de industria rusă de combustibili fosili pentru energie și utilități încep să caute alternative, în timp ce președintele Vladimir Putin continuă să ducă un război sângeros împotriva Ucrainei. Iată soluția Germaniei în acest sens.

De curând, Associated Press a raportat că Germania creează un “termos” gigant pentru a încălzi casele iarna, doar un alt exemplu de peisaj energetic european în schimbare. Turnul are aproape 45 de metri înălțime și poate ține 68.191.350 de  litri de apă. Clădirea menține apa aproape de fierbere, încălzită în orice moment, prin utilizarea energiei electrice de rezervă create de ferme solare și eoliene. Astfel, poate fi folosită în această iarnă dacă nu există gaz rusesc.

Soluția Germaniei

„Este un termos imens care ne ajută să stocăm căldura atunci când nu avem nevoie de ea”, a declarat pentru publicație Tanja Wielgoss, care conduce unitatea de căldură a companiei de utilități Vattenfall din Germania.

„Și apoi o putem elibera când trebuie să o folosim”.

Amploarea proiectului, potrivit AP, poate gestiona o mare parte din nevoile de apă caldă ale Berlinului în timpul verii și un procent de 10% din nevoile de apă caldă ale orașului, pe timpul iernii.

Instalația de 50 de milioane de euro (52 de milioane de dolari) va avea o capacitate termică de 200 de megawați — suficientă pentru a satisface o mare parte din nevoile de apă caldă ale Berlinului în timpul verii și aproximativ 10% din ceea ce are nevoie în timpul iernii. Rezervorul mare, izolat, poate menține apa fierbinte până la 13 ore, rezolvând perioadele scurte când este puțin vânt sau soare.

Deși această stație unică nu poate face față singură nevoilor fiecărui locuitor din Berlin, AP raportează că și altele de acest fel sunt construite în Țările de Jos. În Europa se întâmplă multe în spațiul energiei regenerabile, chiar dacă a fost nevoie de o climă deteriorată și de un război pentru a mișca ceva în acest sens.