România nu scapă de dependența gazului rusesc mai devreme de 2026. Virgil Popescu acuză că piața a fost manipulată de Gazprom

România nu scapă de dependența gazului rusesc mai devreme de 2026. Virgil Popescu acuză că piața a fost manipulată de Gazprom

Dependența de gaz rusesc nu va dispărea peste noapte. Asta o spune clar și ministrul Energiei, miercuri seară, care spune că Europa va depinde de ruși încă 4-5 ani.

Anunțul făcut de ministrul Energiei. Când va scăpa țara noastră de dependența rusească

”Cred că întreaga Europă nu va mai depinde de gazul rusesc, mai devreme de 2026- 2027 pentru că este deja o politică clară, la nivel european, reducerea dependenţei şi o reducere a dependenţei de gazul rusesc accelerată”, a declarat Popescu.

Totodată, Virgil Popescu spune că putem vorbi de o ieftinire a gazului românesc înmomentul în care avem mai mult gaz decât putem consuma.

”Gazul românesc sunt convins că se va ieftini în momentul în care avem mai mult gaz decât putem consuma. Regulile de piaţă sunt simple, cu cât oferta este mai mare decţt cererea, este evident că preţul gazului va scădea. Piaţa a fost manipulată, clar, după părerea mea, de către Gazprom. Nu există în momentul de faţă gaz suficient, pe piaţă şi piaţa este foarte sensibilă şi reacţionează la orice se întâmplă. Atâta timp cât vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021, că vorbeam de aprilie 2021 când asistam la o linişte în piaţă”, a declarat Virgil Popescu.

Popescu acuză că piaţa gazului a fost manipulată de Gazprom, iar până când depindem de gazul din Rusia, preţul acestuia nu va scădea la nivelul din aprilie 2021 când exista o anumită linişte pe piaţă.

”Este cu adevărat ceva ce nu s-a mai văzut, ea (creşterea cu 85 la sută a gazului – n.r.) a început, practic, e accelerată din ultima parte a anului trecut, practic de prin septembrie, brusc gazul rusesc a început să crească, trăgând toată piaţa în sus. Eu am tot spus că , cu certitudine, acest lucru nu a fost întâmplător, faptul că ruşii au redus livrările către Europa, faptul că nu au mai suplimentat cererea, nu au mai suplimentat livrările de gaz, au redirecţionat mult gaz către Asia. Eu cred că a fost gândită special pentru a creşte preţul, pentru a crea o problemă Europei, ca o primă etapă a războiului din Ucraina. Tocmai pentru a crea o problemă Europei, să aibă de ce să se ocupe”, a declarat Virgil Popescu

 

 

 

Citește și: