Probleme cu gazul rusesc. Moscova ar folosi livrările de gaze drept armă politică

Probleme cu gazul rusesc. Moscova ar folosi livrările de gaze drept armă politică

Fluxurile de gaze rusești către Europa au fost din nou vineri sub nivelul cererii, coincizând cu un val de căldură timpurie care a cuprins sudul Europei și a crescut prețurile de referință, pe fondul temerilor că continentul ar putea avea dificultăți în a acumula stocuri înainte de sezonul de iarnă, așa cum era planificat.

Fluxurile de gaze rusești către Europa continuă să scadă, încetinind acumularea de stocuri

Italia și Slovacia au raportat că au primit mai puțin de jumătate din volumele obișnuite prin conducta Nordstream 1, care traversează Marea Baltică de la Rusia la Germania și care reprezintă aproximativ 40% din fluxurile de gaze rusești către Uniunea Europeană.

Franța a raportat că nu mai primește gaz rusesc din Germania de la 15 iunie.

Grupul industriei energetice din Germania a declarat vineri că volumele mai mici ar putea fi acum înlocuite din alte surse, cum ar fi Norvegia și Țările de Jos, dar că scăderea este „îngrijorătoare” din cauza impactului potențial pe care l-ar putea avea asupra aprovizionării în lunile de iarnă.

Dependența UE de gazele rusești și riscul ca Moscova să le întrerupă furnizarea ca represalii la sancțiunile economice impuse după invazia sa în Ucraina a fost o mare bătaie de cap pentru blocul comunitar, determinându-l să acumuleze stocuri și să caute surse alternative de aprovizionare.

Un val de căldură neobișnuit de timpuriu în anumite părți ale Spaniei și Franței a sporit îngrijorările, determinând mai multe cumpărături de gaze, deoarece cererea de electricitate necesară pentru alimentarea aerului condiționat a crescut brusc.

Compania italiană Eni (ENI.MI) a anunțat că va primi vineri doar jumătate din cele 63 de milioane de metri cubi pe zi pe care le-a solicitat de la compania rusă Gazprom, după ce în cele două zile anterioare a înregistrat un deficit.

Anterior, compania rusă Gazprom a declarat că a redus cu aproape 60% furnizarea de gaze către Germania prin intermediul gazoductului.

Italia acuză Rusia că folosește livrarea de gaze ca armă politică

Premierul italian Mario Draghi, care a vizitat joi Ucraina împreună cu omologii săi francez și german, a acuzat Moscova că își folosește livrările de gaze din motive politice.

Cu toate acestea, Kremlinul a declarat că reducerile de aprovizionare nu au fost premeditate, dând vina pe sancțiuni pentru o întârziere în returnarea echipamentelor trimise pentru întreținere în Canada.

Canada a declarat că se află în discuții cu Germania pentru a rezolva o problemă cu o turbină Siemens Energy (ENR1n.DE) pentru gazoduct, care a fost întreținută acolo.

 

Citește și: