Șoferii, în extaz. Peste noapte, prețurile RCA intră la apă: cât te va costa asigurarea acum, nici nu visai
Șoferii români au toate motivele să desfacă șampania și să sărbătoreasca (desigur, nu la volan!). Prețurile polițelor RCA intră la apă, peste noapte. Se pare că, în cele din urmă, efectele dure ale falimentului City Insurance încep să dispară.
Unii dintre cei mai mari asiguratori de pe piață vin cu surpriza anului pentru șoferii români, care ajunseseră la capătul răbdărilor, după ce luni la rând au plătit sume exorbitante pentru a plăti asigurările obligatorii.
Apar ieftiniri semnificative
Potrivit datelor economica.net, vorbim despre ieftiniri de 10-20%.
Prețurile RCA au scăzut cu 10%, până la 20%, la câteva dintre cele mai importante societăți de asigurare din România, care gestionează împreună portofolii de cel puțin 3,5 milioane de șoferi, arată datele de vânzări ale brokerilor.
„Este o mișcare surpriză, în contextul în care după falimentul City Insurance, întâmplat în luna spetembrie a anului trecut, prețurile au crescut continuu, ajungând la majorări medii de 50% și vârfuri de creștere de până la 100%, în cazul camioanelor, de exemplu, ori a șoferilor tineri care conduc mașini cu motoare mari (…)
De menționat că Euroins este lider absolut al pieței, cu circa 40% din vânzările totale de RCA la finalul lui 2021, iar Groupama a marcat un reviriment pe acest segment, după falimentul City, ajungând să dețină o cotă de piață de 15-20%, fiind a treia din domeniu, ca vânzări”, precizează sursa citată.
Totuși, această informație este negată de unii specialiști în economie. Vorbește despre costurile exacte, chiar economistul Radu Soviani, pentru B1tv.
Acesta susține că prețurile polițelor RCA din România sunt mai mari decât anul trecut cu până la 300%.
„Ieri mi-am făcut RCA, am plătit pentru șase luni 600 de lei , cotația pentru 12 luni era de 1.200 de lei, adică de trei ori mai mare decât precedentul plătit în martie 2021 pentru asigurare. Prețurile sunt mai mare decât anul trecut cu 200% până la 300%.
Știrea nu citează date din piață, este o intoxicare. Dacă se referă la cotații este altceva. Dar în ceea ce privește prețul este mult mai mare decât anul trecut, dublu sau chiar triplu.
Cei responsabili de dezastrul de pe piața asigurărilor, ASF, încearcă să intoxice publicul, pe șoferi și pe companii că ar face ceva. Nu fac nimic. Sunt responsabili pentru creșterea prețurilor. Nu are justificare să plătești de trei ori mai mari”, a precizat expertul.