24 feb. 2022 | 13:25

Toți șoferii români trebuie să știe: ce se întâmplă dacă ai fost lovit de o mașină fără RCA

ACTUALITATE
Toți șoferii români trebuie să știe: ce se întâmplă dacă ai fost lovit de o mașină fără RCA

În cazul producerii unui accident între două autoturisme, asigurarea obligatorie de răspundere auto civilă este cea care acoperă prejudiciile produse din culpa unui șofer altui posesor de mașină.

După cum stabilește Codul rutier, asigurarea RCA este obligatorie, ceea ce înseamnă că șoferii autoturismelor pot circula doar dacă au încheiată o astfel de asigurare.

Cu toate acestea, există situații în care șoferii nu au asigurare RCA și totuși circulă cu mașina. În astfel de cazuri, dacă s-a produs un accident, există anumite elemente la care șoferii păgubiți trebuie să fie atenți, pentru a-și putea acoperi prejudiciul.

În primă fază, șoferii păgubiți trebuie să fie atenți la momentul în care a fost încheiată asigurarea celui vinovat de producerea accidentului, deoarece aceasta intră în vigoare a doua zi după ce a fost încheiată, ci nu în aceeași zi, ca în cazul rovinietei.

De la această regulă fac însă excepție polițele RCA încheiate pentru mașinile care urmează să fie înmatriculate, ce sunt valabile din momentul eliberării contractului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a autorizației provizorii de circulație sau a înmatriculării ori înregistrării vehiculului.

Ulterior, șoferii păgubiți trebuie să se prezinte la poliție pentru constatarea daunelor în termen de 24 de ore de la momentul producerii accidentului, nu mai târziu.

Ce poți face dacă ai fost lovit de un autoturism care nu are asigurare RCA

În cazul în care un autoturism a fost avariat, iar șoferul nu are asigurare RCA sau a fugit de la locul accidentului și prin urmare rămâne neidentificat, șoferul păgubit se poate adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România.

Conform Legii nr. 132/2017, BAAR intervine în calitate de organism de plată a despăgubirilor în cazul accidentelor provocate pe teritoriul României în următoarele situații:

  • dacă vehiculul sau tramvaiul a fost identificat, dar nu era asigurat pentru RCA, se acordă despăgubiri atât pentru daune materiale, cât și pentru vătamărea integrității corporale sau sănătății ori pentru deces;
  • dacă vehiculul sau tramvaiul rămâne neidentificat, se acordă despăgubiri doar pentru vătămarea integrității corporale sau sănătății ori pentru deces. Despăgubiri pentru daune materiale se acordă cu aplicarea unei franșize de 500 de euro echivalent în lei, dacă în urma unui astfel de accident a rezultat decesul unei persoane sau s-a pricinuit integrității corporale sau sănătății unei persoane o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile;
  • în situația producerii riscului pe perioada suspendării contractului RCA.

Atunci când vor să se adreseze BAAR, persoanele interesate trebuie să completeze un formular de avizare daune și să transmită o serie de documente specifice, printre care:

  • actul din care rezultă vinovăția și circumstanțele producerii accidentului;
  • autorizația de reparații eliberată de poliție pentru vehiculul avariat, în copie;
  • actul doveditor al proprietății asupra bunului avariat;
  • actul de identitate al solicitantului, în copie.

Nu pot beneficia de despăgubiri persoanele care la data producerii accidentului au posibilitatea să își recupereze prejudiciile suferite în baza unei asigurări facultative sau obligatorii ori în baza legii și nici cele care au urcat de bunăvoie în vehiculul condus de către persoana vinovată pentru producerea accidentului, dacă se dovedește că acestea știau că pentru vehiculul respectiv nu era în vigoare un contract RCA.