Singurele apartamente din România cărora le scade prețul, de la o lună la alta: nu-ți lua cu două camere
Cel mai mare interes în piața imobiliară din România este pentru apartamentele cu două camere. Din acest motiv, în raport cu cererea sporită, a explodat și valoarea de achiziție. Există însă apartamente, chiar și în București, care s-au ieftinit, pentru că au mai multe camere.
Când vine vorba de prețul apartamentelor din București, acestea s-au scumpit destul de mult de la o lună la alta, de la un an la altul, mai ales dacă te uiți la cele cu două camere, incredibil de populare. Cu toate acestea, dacă faci un efort financiar un pic mai mare la început, pentru a pune mâna pe un apartament cu trei camere, sunt șanse semnificativ să fii mult mai câștigat. În 13 din cele 20 de zone ale Capitalei, acestea s-au ieftinit.
De ce să-ți iei un apartament cu trei camere
Pentru că cererea este mai mică pentru ele, în iunie 2022, prețurile locuințelor cu trei camere au crescut în București cu doar 0,4% sau 400 de euro, până la o medie de 109.150 de euro, conform datelor agregate de ZF, în colaborare cu SVN România. Cu mult sub creșterea anuală pentru apartamentele cu două camere, scumpirea din iunie 2021 până în iunie 2022 a locuințelor cu trei camere a fost de doar 9,2%, diferența medie de preț ajungând la aproximativ 9150 de euro.
Altceva este însă mai interesant decât datele de mai sus. În trei dintre cele 20 de regiuni ale Capitalei, în iunie față de mai, au scăzut prețurile la apartamentele cu trei camere.
„Ultimele statistici oficiale disponibile arată că numărul de locuinţe vândute în Bucureşti şi Ilfov a crescut în primele cinci luni cu 19% comparativ cu primele cinci luni din 2021, an în care s-au stabilit recorduri absolute de tranzacţii.
Segmentul vechi al pieţei, adică locuinţe finalizate înainte de anul 2000, domină în continuare piaţa rezidenţială iar creşterile de tranzacţii denotă gradul de solvabilitate a cererii active pe acest segment, într-un context în care antecontractele s-au semnat după declanşarea războiului din Ucraina. Creşterile salariale au făcut ca indicele SVN de accesibilitate a cumpărării unei locuinţe să rămână la sub nouă ani necesari pentru a achita preţul unui apartament nou, sau sub 110 salarii medii pe economie, nivel care este de peste 3,5 ori mic faţă de cel din 2008″, a afirmat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania
Trăgând linie, la locuințele cu trei camere din București, valoarea de achiziție a crescut cu 8000 de euro în Mihai Bravu și 3000 de euro în Titan, dar, de partea cealaltă, s-au văzut scăderi în zona 13 septembrie de 2000 de euro, în Crângași de 5000 de euro, iar în Ștefan cel Mare, de 2000 de euro, trendul general fiind descendent pentru această categorie de locuințe.