Cluj nu mai dă ora exactă în piața imobiliară din România: cine i-a luat locul, pe timp de criză

Cluj nu mai dă ora exactă în piața imobiliară din România: cine i-a luat locul, pe timp de criză

Pare să fie deja un deceniu de când piața imobiliară din România a folosit orașul Cluj ca barometru, când vine vorba de prețuri și tendințe, atât în domeniul construcțiilor, cât și a vânzărilor de apartamente. Între timp, situația s-a mai schimbat.

Încă din 2021, au apărut primele semne conform cărora piața imobiliară din Cluj ”nu mai e ce-a fost odată”. În acest an, discrepanța nu a făcut decât să se acutizeze. Ca referință, până nu demult, Cluj era a treia cea mai mare piață din România ca număr de tranzacții, după București și Ilfov. Nu mai este cazul acum.

Prețurile la apartamente în Cluj s-ar putea duce în jos

Cu cele mai scumpe locuințe din România, nu este neapărat o surpriză că românii nu se mai îngrămădesc să-și cumpere locuințe în Cluj. Pe de altă parte, va fi interesant de urmărit dacă acest trend este, de fapt, începutul sfârșitului pentru acest unicorn al prețurilor la apartamente. În momentul în care garsonierele din centrul Transilvaniei au devenit subiect de glume pe internet, îți dai seama că ceva trebuie să se schimbe acolo.

La momentul de față, Cluj a pierdut poziția a treia în topul național de tranzacții imobiliare în fața județului Brașov. În continuare, pe primul loc se află Capitala, urmată îndeaproape de zona înconjurătoare, județul Ilfov. Ca referință, în București s-au realizat 68.176 de tranzacții în primul semestru al acestui an, în timp ce în Ilfov s-au produs 21.805 operațiuni din același spectru. Pentru Capitală, creșterea de la un an la altul a fost 25%, în aceeași perioadă, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În Brașov, în primele șase luni ale acestui an, s-au desfășurat 17.480 de tranzacții cu apartamente, case și terenuri, cu aproape 1000 mai mult decât în Cluj (16.594), județul care, la această oră, se află pe poziția a cincea în topul național. Dacă ești curios, primul semestru de anul trecut a fost ultimul în care Cluj părea să ignore orice logică. Pe patru se află Timiș, o altă surpriză, cu 17.170 de tranzacții. Față de anul trecut, la nivelul întregii Românii, tranzacțiile imobiliare au crescut cu 7% în primul semestru din 2022.