Serghei Lavrov, declarații periculoase. Obiectivele Ucrainei nu se opresc la Donbas. Ce alte teritorii vrea să ocupe Moscova

de: Anca Lupescu
20 07. 2022

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că obiectivele geografice ale „operațiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina nu se mai limitează la regiunea estică Donbas, ci includ o serie de alte teritorii, a relatat agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.

Obiectivele Rusiei merg dincolo de Donbas

Lavrov a adăugat că obiectivele Rusiei se vor extinde și mai mult dacă Occidentul va livra arme cu rază lungă de acțiune Kievului, a precizat agenția.

Atunci când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, președintele Vladimir Putin a negat orice intenție de a ocupa teritorii ucrainene, afirmând că scopul său este de a demilitariza și „denazifica” țara – o declarație respinsă de Kiev și de Occident ca fiind un pretext pentru un război de expansiune de tip imperial.

După ce a fost învinsă într-o primă încercare de a cuceri capitala Kiev, Ministerul rus al Apărării a declarat la 25 martie că prima fază a operațiunii speciale a fost finalizată și că se va concentra acum pe „atingerea obiectivului principal, eliberarea Donbasului”.

Aproape patru luni mai târziu, aceasta a cucerit Lugansk, una dintre cele două regiuni care formează Donbasul, dar rămâne departe de a captura întreaga cealaltă, Donețk.

Cu toate acestea, forțele sale au cucerit deja teritorii mult dincolo de Donbas, în special în sudul regiunilor Zaporojie și Herson, și continuă să lanseze atacuri cu rachete asupra orașelor din Ucraina.

Război din Ucraina continuă

La 24 februarie, forțele rusești au început un atac la scară largă asupra Ucrainei vecine, vizând locații din întreaga țară.

La începutul lunii martie, Rusia a adoptat o lege conform căreia publicarea de „informații false” despre ceea ce face armata rusă se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.

În practică, acest lucru înseamnă pedeapsa pentru a raporta orice lucru care contestă povestea Kremlinului cu privire la campania sa din Ucraina.

Mijloacele de informare în masă din Rusia au interdicție de a numi acest lucru „război” sau „invazie”. Terminologia oficială obligatorie este „operațiune militară specială”.

Legile războiului prevăzute în Convențiile de la Geneva acordă „imunitate de combatant” prizonierilor de război.

Mercenarii (luptători străini care nu fac parte dintr-o armată regulată, angajați pentru a întreprinde operațiuni militare) nu sunt acoperiți de această protecție juridică.