Vladimir Putin dă prima veste bună Ucrainei: „Există progrese”

Vladimir Putin dă prima veste bună Ucrainei: „Există progrese”

Aflat în Iran, pentru un summit trilateral, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, marţi, că există progrese în negocierile privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră şi i-a mulţumit liderului turc Recep Tayyip Erdogan pentru medierea în acest dosar, în cadrul întâlnirii la Teheran.

Liderul de la Kremlin, anunț din Iran pentru Ucraina

Liderul rus Vladimir Putin se află la Teheran, pentru discuţii cu omologii iranian şi turc. Deplasarea președintelui Rusiei în Iran transmite un mesaj puternic Occidentului despre planurile Moscovei de a stabili legături strategice mai strânse cu această țară, China şi India în faţa sancţiunilor.

La summitul Iran-Turcia-Rusia, Putin a oferit detalii despre negocierile privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră. Cu această ocazie, i-a mulțumit lui Erdogan că a mediat problema.

„Aş vrea să vă mulţumesc pentru eforturile de mediere, pentru că aţi propus Turcia ca teren de negociere în privinţa problemelor de producţie alimentară, a problemelor de exporturi de cereale prin Marea Neagră”, a spus Vladimir Putin, relatează Kremlinul. „Datorită medierii dvs., am avansat. Este adevărat, nu sunt reglate încă toate chestiunile, însă există mişcare şi este un lucru bun”, a adăugat președintele Rusiei.

Vladimir Putin anunță progrese în anumite negocieri

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan se află la Teheran, pentru discuţii cu președintele iranian Ebrahim Raisi despre conflictul din Siria, dar şi despre războiul din Ucraina. Cei doi lideri europeni ar urma să discute în Iran despre mecanismele pentru exporturile, prin culoare maritime sigure, de cereale din Ucraina, blocate de ruși, cu riscul de a provoca o criză alimentară mondială. Potrivit Ministerului rus al Apărării, un „document final” va fi gata în scurt timp, pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina.

Ce face în Iran

În cadrul întâlnirii cu Erdogan, liderul de la Kremlin a evocat, de asemenea, numeroase „chestiuni” privind rezolvarea conflictului din Siria, precum şi rezolvarea tensiunilor din Nagorno-Karabah.

„Avem o ordine de zi foarte încărcată. Sunt extrem de bucuros să vă văd”, i-a transmis Putin omologului turc.

În ultimii ani, Rusia, Turcia și Iran au purtat numeroase discuții despre Siria, în așa-numitul „proces de pace de la Astana”, pentru a pune capăt a peste 11 ani de conflict în țara din Orientul Mijlociu. Este a doua vizită a șefului Kremlinului în străinătate, de când a trimis trupe în Ucraina, după ce a vizitat Tadjikistanul la sfârșitul lunii iunie.

Rusia lovește Ucraina în timp ce Putin poartă discuții la Teheran

Rachetele rusești au lovit orașe și sate din estul și sudul Ucrainei, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a călătorit în Iran, pentru a discuta o propunere susținută de ONU de a debloca exporturile de cereale ucrainene. În Kramatorsk (provincia Donețk), considerat o țintă probabilă a ocupației ruse, o persoană a fost ucisă și 10 rănite într-un atac aerian care a lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko.