Sentința în cazul crimelor de la Caracal. Ce au decis judecătorii

de: Beatrice Dumitru
09 09. 2022

În 2019, două crime din Caracal au îngrozit România, de acestea fiind acuzat Gheorghe Dincă, care a fost trimis în judecată de DIICOT în ianuarie 2020. După doi ani și jumătate de la începerea procesului, magistrații Tribunalului Olt se pregătesc să dea sențința în acest dosar.

Sentința în cazul crimelor de la Caracal

Gheorghe Dincă este judecat pentru trafic de persoane, viol, omor și profanare de cadavre, iar procurorii DIICOT au cerut o pedeapsă de 30 de ani, maximumul pe care l-ar putea primi, având în vedere că a împlinit 69 de ani. Însă decizia finală aparține judecătorilor.

Dar la aproape trei ani de la dispariția celor două fete, Luiza Melencu și Alexandrei Măceşanu, judecătorii Tribunalului Olt ar fi trebuit să dea un verdict în acest dosar pe 9 septembrie, însă au amânat pronunțarea sentinţei pentru 23 septembrie . Aceasta este a doua amânare, după ce pe 12 august 2022 s-a întâmplat același lucru.

S-a cerut achitarea lui Gheorghe Dincă

La ultimul termen, care a avut loc pe 16 iunie, Gheorghe Dincă a cerut instanţei să fie condamnat „pentru orice infracţiune, mai puţin pentru omor” şi a susţinut că nu există probe care să arate că el le-ar fi ucis pe cele două fete. Dar avocatul lui Gheorghe Dincă, numit din oficiu, a cerut instanţei pedeapsa maximă și a susținut că „din probele aflate la dosar rezultă că el le-a omorât pe cele două fete”

În schimb, cel care a cerut achitarea lui Gheorghe Dincă a fost însă avocatul familiei Măceşanu, care a precizat în faţa instanţei că nu este convins de probele din dosar. Familia fetei speră că în cazul în care Dincă nu va fi condamnat pentru omor, certificatul de deces al Alexandrei Măceşanu va fi anulat și vor fi reluate căutările fetei.

Alături de Gheorghe Dincă este judecat pentru viol și un complice, Ștefan Risipițeanu, trimis în judecată de procurorii DIICOT în ianuarie 2020, după aproape șase luni de cercetări.

Atât familia Melencu, cât și familia Măceșanu, așteaptă pronunțarea sentinței în primă instanță pentru a putea să o conteste.