Șeful SRI, declarații despre legile Securității: „Actualizarea legilor, un obiectiv ratat în ultimii 30 de ani”

de: Anca Lupescu
17 06. 2022

Directorul SRI, Eduard Hellvig, face declarații în legătură cu pachetul de legi privind securitatea națională. Draftul care a apărut în presă a devenit rapid controversat, iar SIE a făcut declarații potrivit cărora pachetul de legi a fost discutat anterior cu Administrația Prezidențială și cu Guvernul.

Șeful SRI, declarații despre legile Securității

„De peste două săptămâni în spațiul public se discută de un pachet de legi și cum ar putea influența democrația. E normal ca societatea să fie preocupată. Totuși, dezbaterea e centrată doar pe SRI, ceea ce poate da de gândit;

E necesar sa fac câteva precizări. Declarația poate arăta viziunea SRI de azi. Structurile de informații trebuie să fie în serviciul cetățenilor, respectând legile, drepturile și libertățile civile;

E nevoie de echilibru: respectarea drepturilor civile, consolidarea instituțiilor statului în fața unor ameninări fără precedent.

Voi comenta conținutul legilor abia după ce acestea vor fi asumate în cadrul procesului legislativ, în care SRI nu are decât un rol consultativ. Aducerea la zi a legilor nu e un obiectiv recent, ci unul ratat în ultimii 30 de ani.

SRI a cerut constant instrumente legale care să ne permită să fim mai eficienți.

Adaptarea legislației trebuie să țină cont de reperele României: suntem membri UE și NATO, o țară democratică. Orice tentativă de întoarcere la reglementările din comunism trebuie respinsă din start”, a spus Eduard Hellvig, șeful SRI.

”O precizare despre ce înțeleg eu prin Securitate și securism: Securitatea a devenit un crator de mentalități, corector de comprotament, judecător absolut.

Laboratoarele Securității au fost abandonate în grabă în decembrie 89, dar virușii pătrunseseră în societate. Un astfel de virus e securismul. Securismul e ideea care presupune utilizarea traumelor societății pentru a crea foarte abil tocmai o reflecție de tip totalitar.

E ideea că în spatele a orice se ascunde un interes obscur: E manipularea adevărului și întreținerea unui conflict permanent în societate.

Securismul sapă la temelia oricărui proces de democratizare. Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, deși e virusul însuși. Securismul nu e apanajul exclusiv al celor care l-au creat.

Securismul e bine reprezentat în prea multe medii ale societății noastre. Eu vreau să consolidăm împreună societatea civilă pentru ca România să se vindece de securism”, a continuat șeful instituției.

Și șeful statului a făcut declarații de presă. Klaus Iohannis a vorbit despre Serviciul Român de Informații, afirmând că „România și românii au rămas într-o zonă de siguranță ca rezultat al eforturilor constante ale SRI, care a colaborat cu instituțiile și internațional”.

Reacția SIE

„În procesul de evaluare, revizuire și actualizare a actelor normative din domeniul securității naționale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări, ce urmează a parcurge procesele legislative prevăzute de lege”, este răspunsul SIE la întrebările trimise de Umbrela Strategică.

Este pentru prima dată când un șef de serviciu secret ia o poziție oficială cu privire la proiectele de lege care dau putere suplimentară serviciilor de informații.

Klaus Iohannis a reacționat, când draftul proiectului a fost publicat în presă, spunând că a fost „o eroare majoră” faptul că cineva a considerat că este bine să publice legile pe surse.

Klaus Iohannis, reacție la legile securității

”Este regretabil faptul că președintele @KlausIohannis a amenințat presa și sursele care au dezvăluit un controversat proiect de lege privind serviciile secrete. RSF susține ONG-urile pentru drepturile omului care cer protecția surselor media & își exprimă îngrijorarea cu privire la proiectul de lege”, se arată în postarea organizației Reporteri Fără Frontiere.

Șeful statului a spus că cele 10 legi ale securității reprezintă doar un prim raft, care nu era destinat publicului larg. 

”Dacă anumite abordări din primul draft nu sunt corecte, vor fi corectate. Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securitati.

Sunt speculații pur și simplu eroante, eronată e și scurgerea acestor prime forme către media și, în final, am trecut de această fază.

Personal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastră să fie corectat. Ingrijorarile nu sunt necesare”, a răspuns marți șeful statului la o întrebare adresată de Euronews România.

”E o discuție care se poartă și în final, când vom avea proiectele care să fie prezentate publicului, aceste chestiuni vor fi scrise acolo. Nu vreau să mă pronunț acum”, a spus el.