SIE afirmă că legile Securității au fost făcute la Cotroceni, în colaborare cu Guvernul

SIE afirmă că legile Securității au fost făcute la Cotroceni, în colaborare cu Guvernul

Controversatele legi ale Securității au fost concepute la Cotroceni, anunță Serviciul de Informații Externe. Se pare că variantele de lucru pentru aceste legi ar fi rezultatul consultărilor cu  Administrația Prezidențială și Secretariatul General al Guvernului. Ele vor „parcurge procesele legislative prevăzute de lege, au declarat reprezentanții SIE.

Legile Securității, concepute la Cotroceni

„În procesul de evaluare, revizuire și actualizare a actelor normative din domeniul securității naționale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări, ce urmează a parcurge procesele legislative prevăzute de lege”, este răspunsul SIE la întrebările trimise de Umbrela Strategică.

Aceste legi ar fi, conform SIE, „un demers necesar și justificat de adaptare la realitățile curente, inclusiv prin raportare la dezideratele prevăzute în Strategia Națională de Apărare a Țării”.

Instituția precizează că modificarea legii sale de funcționare ”se circumscrie” obiectivelor propuse prin Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024.

„Din perspectiva operaționalizării prezentei strategii naționale de apărare a țării, o condiție complementară tuturor celorlalte valori şi principii care au stat la baza elaborării acestui document programatic o reprezintă asigurarea unui cadru legislativ coerent şi aplicat, menit a contribui la consolidarea culturii de securitate şi modernizarea instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale”, citează Serviciul din documentul menționat.

Klaus Iohannis, supărat că drafturile legii au fost publicate

„Noi avem anumite legi pe domeniul securității naționale care au fost făcute la începutul anilor 90, când democrația a fost nouă și s-a încercat să se construiască instituții moderne, care respectă drepturile cetățeanului. În timp, lucrurile trebuie adaptate contextului, pentru asta a fost întocmit câte un proiect pe aceste legi”, a spus Klaus Iohannis.

„Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft” și că acesta „nu era destinat publicului larg”, ci doar urma să fie luat în analiză de Guvern, de CSAT și apoi de Parlament”, a continuat șeful statului.

„Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să-l dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că este un prim draft”, a avertizat el.

Citește și PSD prezintă bilanţul primelor şase luni de guvernare. Marcel Ciolacu: „Nu vrem să fardăm realitatea”

Citește și: