Șeful ONU: „Eliminarea totală a armelor nucleare nu e doar posibilă, ci necesară”

de: Anca Lupescu
27 09. 2022

„Într-un moment de creștere a diviziunii geopolitice, de neîncredere și de agresiune directă, riscăm să uităm lecțiile teribile de la Hiroshima, Nagasaki și Războiul Rece și să provocăm un Armageddon umanitar”, avertizează António Guterres.

Eliminarea armelor nucleare, necesară

„De Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare, respingem afirmația că dezarmarea nucleară este un vis utopic imposibil. Să ne angajăm să forjăm un nou consens în jurul dezamorsării definitive a amenințării nucleare și să atingem obiectivul nostru comun de pace.”

Așa și-a început luni declarația secretarul general al ONU, António Guterres, care a marcat cea de-a noua zi anuală dedicată distrugerii armelor de distrugere în masă.

„Eliminarea acestor dispozitive ale morții nu este doar posibilă, ci și necesară”, a subliniat Guterres.

„Într-un moment de creștere a diviziunii geopolitice, a neîncrederii și a agresiunii directe, riscăm să uităm lecțiile teribile de la Hiroshima, Nagasaki și Războiul Rece și să incităm la un Armageddon umanitar.”

Avertismentul lui Guterres a venit în contextul în care temerile legate de un dezastru nuclear sunt în continuă creștere, la fel ca și amenințările liderului rus Vladimir Putin.

Consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat în timpul unui interviu acordat duminică la emisiunea „Meet the Press” de la NBC că administrația a purtat discuții la nivel înalt despre amenințările nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin, inclusiv în cadrul unui discurs de săptămâna trecută.

Consecințe catastrofale, dacă Putin depășește „linia”

„Dacă Rusia depășește această linie, vor exista consecințe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite vor răspunde în mod decisiv”, a declarat Sullivan.

„Acum, pe canale private, am explicat mai detaliat exact ce ar însemna acest lucru, dar vrem să putem avea credibilitatea de a vorbi direct cu liderii de rang înalt din Rusia și de a le expune care ar fi consecințele fără a intra în mod public într-o tevatură retorică.”

Răspunzând la comentariile lui Sullivan într-o serie de tweet-uri luni, Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), câștigătoare a Premiului Nobel, a subliniat că utilizarea unor astfel de arme ar fi într-adevăr catastrofală „pentru întreaga planetă”.

„Deci nu, nu este momentul să ne dăm seama dacă una dintre părți „blufează” sau nu”, a declarat ICAN.

„Acesta nu este un joc de cărți, riscul unui război nuclear crește cu fiecare amenințare. Folosirea armelor nucleare sau amenințarea cu folosirea armelor nucleare este inacceptabilă și acest lucru trebuie să înceteze acum.”

„Este timpul ca toate țările să condamne toate amenințările cu utilizarea armelor nucleare și este timpul să eliminăm definitiv aceste arme de distrugere în masă”, a adăugat grupul.

„Tratatul de interzicere a armelor nucleare este calea cea mai clară pentru a face acest lucru.”

Chiar săptămâna trecută, alte cinci națiuni au semnat Tratatul privind interzicerea armelor nucleare (TPNW) – care a dus la acordarea premiului Nobel de către ICAN – și alte două țări au ratificat acordul.

Barbados, Burkina Faso, Guineea Ecuatorială, Haiti și Sierra Leone au dus numărul total de semnatari ai tratatului la 91, în timp ce Congo și Republica Dominicană și-au depus instrumentele de ratificare la Guterres pentru a duce numărul statelor părți la 68.