Țara care a cheltuit cel mai mult pe arme nucleare. Bugetele alocate au crescut față de anul precedent

Țara care a cheltuit cel mai mult pe arme nucleare. Bugetele alocate au crescut față de anul precedent

Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare „ICAN” a raportat că „puterile nucleare și-au majorat cheltuielile pentru modernizarea arsenalelor atomice cu aproximativ 9% în cursul anului 2021, ajungând la o cheltuială totală de 82,4 miliarde de dolari”.

Câți bani s-au cheltuit pentru arme nucleare

Campania a precizat într-un raport publicat astăzi, marți, că „numai Statele Unite au cheltuit anul trecut 44,2 miliarde de dolari pentru programul lor nuclear, o creștere de 12,7% față de anul precedent, în timp ce China a alocat 11,7 miliarde de dolari, o creștere de 10,4% pentru programul său nuclear”.

ICANN a mai dezvăluit „o ușoară creștere a bugetelor alocate de Rusia, 8,6 miliarde de dolari, Franța 5,9 miliarde de dolari și Marea Britanie 6,8 miliarde de dolari pentru arme nucleare”.

Potrivit raportului, Pakistanul „a alocat 1,1 miliarde de dolari pentru armele sale nucleare, față de un miliard în anul precedent, în timp ce India și-a redus cheltuielile în acest sector la 2,3 miliarde de dolari, față de 2,5 miliarde în 2020, în timp ce Israelul, care nu își recunoaște oficial posesia de arme nucleare, a alocat 1,2 miliarde de dolari ca și anul trecut”.

ICANN a estimat cheltuielile Coreei de Nord pentru programul său nuclear în 2021 la „642 de milioane de dolari, față de 700 de milioane de dolari în 2020”.

Banii contribuabililor, folosiți pentru modernizarea arsenalelor nucleare

ONG-ul a explicat că „banii contribuabililor au fost folosiți pentru a atribui noi contracte unor companii private, în valoare totală de 30,2 miliarde de dolari, pentru a moderniza arsenalele nucleare ale marilor puteri, iar aceste companii private, la rândul lor, au achiziționat serviciile unor grupuri de reflecție și grupuri de lobby pentru a apăra eficacitatea armelor nucleare”.

ICANN a denunțat în acest sens un cerc vicios care susține armele nucleare, iar coordonatorul de cercetare al organizației, Alicia Sanders Zachry, a declarat: „Acest raport arată că armele nucleare sunt complet inutile”.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, Zachary a subliniat că „țările care posedă arme nucleare și-au mărit cheltuielile cu 6,5 miliarde de dolari în 2021 și nu au putut împiedica o putere nucleară să provoace un război în Europa”.

 

Citește și: