”Secretul” facturilor la energie, dezvăluit tocmai de furnizori: ”Nu au cum să verifice”

de: Alexandru Puiu
09 12. 2022

Autoritățile române au implementat o serie stufoasă de mecanisme pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie pentru o mare parte din populație.

Pe de o parte, intenția este una lăudabilă. Pe de altă parte, regulile au fost scrise atât de prost, iar decontările sumelor compensate se desfășoară cu atât de mare întârziere, încât mai mult au pus bețe-n roate atât românilor, cât și furnizorilor. Mulți dintre ei au dat deja faliment, dar dezastrul este abia la început. Nu ajută nici faptul că schimbările legislative de pe o zi pe alta pun în dificultate companiile din domeniul energiei care ajung să întârzie chiar și șase luni cu emiterea noilor facturi la energie.

Declarația pe propria răspundere nu poate fi verificată de nimeni

Din ianuarie 2023, pe baza unei declarații pe propria răspundere, vor beneficia de tarif preferențial la energie familiile cu trei copii, persoanele care au în casă echipamente medicale racordate la curent și nu numai. Conformitatea datelor din respectiva declarație, în mod surprinzător, nu are cine să o verifice și nici nu există vreun mecanism de a refuza acordarea facilităților din spate. Pe marginea acestui subiect, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) tocmai a făcut o solicitarea Guvernului și a explicat că este de domeniul absurdului ca verificarea datelor din acele declarații să cadă în sarcina furnizorilor. Cu alte cuvinte, nu este deloc exclus ca românii să fie tentați să mintă în respectivul document.

”Un alt aspect vizează modificările aduse schemei de sprijin pentru consumatorii de energie. Începând cu 1 ianuarie 2023, furnizorii de energie electrică au obligația să aplice un preț final plafonat, potrivit categoriei în care clientul susține că se încadrează, pe baza unei declarații pe proprie răspundere a solicitantului, fără a avea însă niciun fel de instrument de verificare și fără a fi în măsură să refuze acordarea acestei facilități.

În acest context, ACUE consideră că sunt necesare clarificări în ceea ce privește mecanismul de implementare a schemei de sprijin, fie prin verificarea declarațiilor pe proprie răspundere înaintate de către beneficiari, astfel încât facilitățile în discuție să fie acordate numai după efectuarea verificărilor necesare de către autoritatea competentă desemnată, fie prin asumarea integrală de către furnizorul de ajutor, în cazul de față Ministerul Energiei și Ministerul Muncii prin ANPIS, a obligației privind recuperarea sumelor acordate clienților ale căror declarații pe propria răspundere nu corespund realității.

Solicităm autorităților responsabile atât la nivel național, cât și local să sprijine activ informarea clienților beneficiari în ceea ce privește obligația depunerii unei declarații pe propria răspundere.”, se arată în comunicatul instituției.

Pe lângă asta, Daniela Dărăban, director executiv al Federației ACUE, a explicat și de ce este o ideea foarte proastă întârzierea decontărilor pentru furnizori din partea statului. ”Modificarea termenului de plată de la 10 la 30 de zile adâncește riscurile privind siguranța aprovizionării cu energie în perioada sezonului rece. Orice improvizație legislativă/administrativă creează un risc suplimentar, într-o situație deja dezechilibrată. Solicităm instituțiilor responsabile să își respecte propriile angajamente, în termenul prevăzut de cadrul legal în vigoare”, arată Daniela Dărăban, Director Executiv Federația ACUE.