Secretele celui mai bogat om din lume: așa verifici dacă o idee de business e bună

de: Mădălina Bahrim
06 04. 2022

Elon Musk este desemnat de Forbes ca fiind cel mai bogat om din lume, mai bogat chiar și decât legendarul investitor Warren Buffett, dar și decât fondatorul Amazon, Jeff Bezos. Totodată, Musk l-a devansat și pe Bill Gates și e foarte probabil să nu se oprească aici.

Cea mai recentă mișcare a lui Musk în lumea business-ului i-a sporit considerabil averea miliardarului american, care ar fi acum aproape de pragul de 300 de miliarde de dolari.

Zilele acestea, CEO-ul Tesla și Space X a intrat și-n afacerile social media, cumpărând un pachet uriaș de acțiuni de la gigantul Twitter. Musk deține 73.486.938 de acțiuni ale Twitter, ceea ce reprezintă o participație pasivă de 9,2% în companie, conform documentului 13G al Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse, publicat luni. Valoarea se ridică la nu mai puțin de 2,89 miliarde de dolari, pe baza prețului de închidere al Twitter vineri.

Achiziția are loc la mai puțin de două săptămâni după ce Musk a criticat compania, întrebând oamenii de pe Twitter dacă aderă la principiile libertății de exprimare.

Acum, Musk face parte din acest business global și se poate mândri cu titulatura de cel mai bogat om din lume, potrivit Forbes, respectiv aproximativ 300 de miliarde de dolari.

Ca să ne facem o idee despre cât de bogat este, punctăm faptul că Musk valorează mult mai mult decât averile combinate ale foștilor directori executivi Microsoft Bill Gates ( 136 de miliarde de dolari) și Steve Ballmer (100 de miliarde de dolari – 115 miliarde USD).

Mai mult decât atât, ducând comparațiile la un alt nivel, Elon Musk valorează cu aproximativ 35 de miliarde de dolari mai puțin decât produsul intern brut al Africii de Sud natale, al cărei PIB este de 335 de miliarde de dolari, potrivit Băncii Mondiale . Totodată, averea netă impresionantă a lui Musk depășește PIB-ul unor țări precum Columbia, Finlanda, Pakistan, Chile și Portugalia.

Unii susțin, de asemenea, că Musk ar fi și cel mai bogat om din istorie, însă aici discuția este mult mai amplă și întâlnim și opinii contrare. Sunt, de exemplu, istorici care pretind că alți industriași americani din secolele al XIX-lea și al XX-lea, precum John D. Rockefeller și Andrew Carnegie, precum și monarhi și conducători precum Mansa Musa din Imperiul Mali din secolul al XIII-lea și Augustus Caesar – care a domnit din 27 î.Hr. până la moartea sa în anul 14 d.Hr – s-ar putea să fi strâns averi mult mai mari.

Dar poate că discuția despre bogăția istorică nici măcar nu este atât de relevantă, cât timp știm cu certitudine faptul că Musk este, în prezent, cel mai bogat om din lume.

Ce putem învăța de la cel mai bogat om din lume?

Cu asemenea performanțe financiare, e lese de înțeles că fiecare persoană ce dorește să intre în lumea afacerilor are ce să învețe de la Elon Musk, chiar dacă domeniul său de activitate nu va fi cel în care s-a desfășurat miliardarul. Cum așa? Pentru că succesul în business, deși nu poate fi obținut după o rețetă standard, are mari șanse să fie atins respectând anumite principii și metode de a acționa universal valabile.

Prin urmare, să vedem pe ce pune miliardarul accentul când vine vorba despre antreprenoriat și care crede el că sunt cele mai importante elemente de care un om de afaceri trebuie să țină cont, indiferent de stadiul în care se află, dacă este novice sau experimentat cu lumea business-ului.

Astfel, potrivit lui Elon Musk, „Ceea ce contează este ritmul inovației, accesul la resurse și materii prime”. Cu alte cuvinte, antreprenorii pot evalua rapid și ușor dacă au ceea ce este necesar pentru a-și transforma ideea îndrăzneață în realitate folosind această ecuație simplă.

Miliardarul susține că antreprenorii trebuie să-și răspundă la trei întrebări de bază:

-Cât timp îți va lua să construiești?
-Ai acces la resursele potrivite?
-Poți obține materiile prime necesare?

Fiecare întrebare are rolul său și deschide dezbateri cheie pentru succesul unui business. De exemplu, referindu-ne la timp, e inutil să subliniem din nou importanța sa, deoarece e lese de înțeles pentru toți dintre noi faptul că agilitatea și rapiditatea în business sunt elementele centrale ale șanselor de reușită.

De asemenea, odată ce ai stabilit ritmul optim de dezvoltare și te-ai asigurat că nu vei fi depășit de concurență, în procesul de inovare pe care-l propui cu afacerea ta, trebuie să stabilești problema resurselor, una pe care, din păcate, mulți antreprenori o neglijează sau o lasă la voia întâmplării și care ajunge să le creeze mai probleme, în timp.

Ei bine, cu ritmul potrivit, ai nevoie și de acces la resursele potrivite pentru business-ul tău. Acest lucru se datorează faptului că resursele indică capacitatea ta de a inova. Fără ele, o idee este pur și simplu o idee, iar urmărirea a ceva fără resursele necesare te va face să petreci mai mult timp urmărind resurse decât inovând.

Verifică, prin urmare, dacă ai resursele la îndemână și nu doar atât, ci și dacă ele sunt cele mai potrivite pentru tine. Nu uita că ai nevoie de oameni capabili să inoveze cu tine, dedicați scopului, motivați, etc.

În cele din urmă, materiile prime, un alt aspect deosebit de important, de care depinde, la fel de mult, șansa ta de a te dezvolta și de a inova. Materiile prime, din nefericire, adesea rețin startup-urile în ceea ce privește viteza de dezvoltare. Dar problemele de aprovizionare cu materii prime pot fi și în detrimentul unui startup care depinde de ele. Ceea ce trebuie să reții de la cei experimentați, cum ar fi Elon Musk, este faptul că nu contează, în esență, dacă ai o idee genială și o echipă pricepută și la fel de genială care să o susțină. Dacă nu ai acces la materialele necesare pentru a-ți transforma inovația în realitate, atunci genialitatea aceea se cam duce pe apa sâmbetei.

Data viitoare când vă gândiți la viabilitatea unei idei, luați în considerare ecuația inovației lui Musk: timpul plus oamenii plus materialele sunt egale cu capacitatea de a inova. Aplicând această ecuație simplă cu trei variabile, poate chiar tu vei ajunge următorul Elon Musk sau „măcar” vei ajunge să-i faci concurență.

PS: Niciodată să nu spui „niciodată”!