Lista celor mai bogați oameni din lume, actualizată: pe ce locuri sunt Musk, Bezos, Gates sau Buffet

Lista celor mai bogați oameni din lume, actualizată: pe ce locuri sunt Musk, Bezos, Gates sau Buffet

Forbes a actualizat clasamentul cu cei mai bogați oameni ai planetei, iar lista pe 2022 ne oferă o viziune completă a situației globale. Aparent, cu câteva excepții, majoritatea miliardarilor au avut de suferit în ultimul an.

În ultimul an, la nivel global, numărul miliardarilor a scăzut cu 87, iar averea netă a acestora a scăzut cu nu mai puțin de 400 de miliarde de dolari comparativ cu aceeași perioadă din 2021. Din clasamentul actual au ieșit 329 de persoane, cea mai mare valoare de la criza financiară din 2008 – 2009. Dintre ei, 169 au intrat doar anul trecut în același top. Noi intrați în clasament sunt 236, în scădere față de recordul absolut din 2021.

Cei mai bogați oameni ai planetei în 2022, conform Forbes

1. Elon Musk (SUA), cu o avere netă estimată la 219 de miliarde de dolari, CEO-ul Tesla și SpaceX, este în premieră pe prima poziție în clasamentul Forbes, care folosește o metodologie ușor diferită decât agenția Bloomberg;

2. Jeff Bezos (SUA), cu o avere de 171 miliarde de dolari;

3. Bernard Arnault și familia sa (Franța), 158 miliarde de dolari;

4. Bill Gates (SUA), 129 miliarde de dolari;

5. Warren Buffett (SUA), 118 miliarde de dolari;

6. Larry Page (SUA), 111 miliarde de dolari;

7. Sergey Brin (SUA), 107 miliarde de dolari;

8. Larry Ellison (SUA), 106 miliarde de dolari;

9. Steve Ballmer (SUA), 91 miliarde de dolari;

10. Mukesh Ambani (India), 90 miliarde de dolari.

Cei mai mulți miliardari noi au venit de această dată din China, în număr de 62. Cel mai bogat nou venit în top este Zhang Congyuan, fondatorul în vârstă de 74 de ani al Huali Industrial, o companie ce produce încălțăminte pentru zeci de branduri, printre care Nike, Puma, UGG și Vans. Acesta vine din Taiwan.

Statele Unite ale Americii au generat 50 de miliardari noi. Printre ei se numără Gary Wang, cu o avere de 5,9 miliarde de dolari, cofondatorul și chief technology officer al platformei de tranzacționare a criptomonedelor FTX. India este pe locul al treilea cu 29 de miliardari noi. Tot din această țară vine și cel mai bătrân miliardar din clasament, Subba Rao Jasti din domeniul farmaceutic.

Conform Forbes, Mark Zuckerberg nu se mai numără printre cei mai bogați 10 oameni ai planetei, după ce în februarie s-au dus în cap acțiunile Meta (proprietara Facebook). Aceea a fost o consecință a unor rezultate financiare semnificativ mai slabe decât estimările investitorilor.

Citește și: