Se va întâmpla în România, în curând: rușilor nu le va pica deloc bine

de: Mădălina Bahrim
18 03. 2022

În doar câțiva ani, țara noastră va reuși să devină independentă din punct de vedere energetic. Pentru Rusia, aceasta nu este deloc o veste bună, chiar dacă și în acest moment România este una dintre țările care au cea mai redusă dependență de Moscova, din acest punct de vedere.

Conform autorităților de la București, anul 2026 va aduce României independența energetică mult așteptată de noi toți.

Potrivit celor mai recente declarații ale parlamentarului european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), ne numărăm printre puținele state care, în cel târziu 2027, vom reuși să ne căpătăm independența totală din punct de vedere energetic.

Am putea reuși ce alții nici măcar nu visează

Oficialul european susține, însă, că avem mult de muncă în această direcție. România are potențial pentru a atinge obiectivul măreț, dar avem nevoie și de resurse, dar și de implicare, pentru a putea reuși această performanță notabilă, la care multe economii puternice ale Uniunii Europene nici măcar nu îndrăznesc să viseze.

„Trebuie să accelerăm utilizarea tuturor surselor europene pentru investiţii, cu precădere a celor care servesc obiectivelor de mediu. (…) România este printre puţinele state membre care poate în termeni reali şi într-o perspectivă vizibilă, vorbim de anul 2026 sau 2027, să atingă independenţa energetică pentru că avem potenţial în acest sens”, a spus Winkler, joi.

În acest moment, Rusia are un cuvânt foarte greu de spus pe piața regională de energie. Conform datelor oficiale, 25% din importurile de ţiţei din Uniunea Europeană vin din Rusia, situaţie regăsită şi în ceea ce priveşte 45% din importurile de gaz natural şi 45% din cele de cărbune.

Winkler consideră că dependența față de exporturile rusești în materie de energie reprezintă un punct de slăbiciune pentru statele membre ale blocului comunitar, motiv pentru care se vor depune eforturi pentru a schimba această situație, în favoarea noastră.

„Această dependenţă extrem de ridicată este o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană, de aceea urmează decizii importante, dar şi programe care să asigure finanţarea tranziţiei energetice în UE şi a reducerii până la eliminarea acestei vulnerabilităţi”, a punctat Winkler.