Se schimbă legea în România: închisoare direct, în loc de tratament, pentru cei care consumă droguri

de: Iancu Andreea
03 04. 2022

Un proiect de lege, care ar putea să intre în vigoare în România, schimbă legea care îi implică pe cei care consumă droguri. Aceștia nu vor mai fi tratați, ci vor face direct închisoare. O țigară de cannabis ar putea să aducă cinci ani de pușcărie. Sancțiunile devin astfel mult mai aspre decât până acum, pedepsele dublându-se.

Cei care consumă droguri, pedepsiți direct cu închisoarea, în locul tratamentului

Românii care sunt prinși pentru consumul de droguri vor fi trimiși direct în închisoare, în loc să fie tratați pentru dependența lor. Este planul susținut de un proiect legislativ actual, care ar putea schimba legea în România. Cei care consumă droguri ar putea să fie pedepsiți direct cu închisoarea, o singură țigară de cannabis aducând o sentință de 5 ani de pușcărie.

Proiectul este demarat în țara noastră în contextul în care, în plan internațional, pedepsele pentru consumatori sunt micșorate, iar consumul de cannabis este dezincriminat în unele țări. Această inițiativă a deputaților PNL Laurențiu Leoreanu și Ioan Cupșa este susținută de mai mulți deputați liberali și presupune modificări la Legea 143/2000 în ceea ce privește prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Traficanții de droguri, pedepsiți cu închisoare până la 15 ani

O primă pedeapsă este remarcată în rândul traficanților de droguri, care riscă închisoarea între 3 și 15 ani, în funcție de tipul de stupefiante pe care îl vând. Dacă vorbim despre droguri de mare risc, printre care se numără cocaina și heroina, traficanții pot fi pedepsiți cu închisoare de la 7 la 15 ani. Momentan, legea stabilește o pedeapsă de la 2 la 7 ani, pentru drogurile ușoare și de la 5 la 12 ani pentru cele de mare risc.

„Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept. se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi”, prevede proiectul de lege.

Consumatorii de droguri, pedepse dublate

Nici consumatorii nu sunt scutiți de pedepse aspre. În timp ce, în plan internațional, sancțiunile sunt mai relaxate decât până acum, în România se propune înăsprirea lor.

„(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, procurarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”, este propunerea pentru articolul 4 al Legii 143.

Dependenții de droguri, pedepsiți în loc să fie reabilitați

Deputații liberali care au inițiat acest proiect pornesc de la premisa traumelor trecute ale consumatorilor, de la „nevoia celui care ajunge să consume de a-și reprima anumite dureri din trecut, care de cele mai multe ori au de-a face cu abuzuri ce îi stârnesc sentimente de vinovăție, rușine, neputință, de eșec, sentimente cărora nu le poate face față natural, motiv pentru care apelează la un surogat, anume drogurile, pentru a „evada din realitate” și pentru a-și suprima durerea.”

Cu toate acestea, în loc să ofere sprijin pentru reabilitarea și tratarea persoanelor predispuse la consum de droguri și cele consumatoare de stupefiante, inițiativa legislativă pedepsește dur aceste comportamente. Dependenții de droguri ajung în închisoare direct, în loc să primească susținere psihologică și medicală.

Actuala legislație prevede suspendarea unora dintre pedepse, astfel încât consumatorii de droguri să poată primi ajutor specializat. În noul proiect, un dependent de droguri de mare risc ajunge la pușcărie timp de 7 ani, fără a fi tratat. De asemenea, curiozitatea unui tânăr pentru o țigară de cannabis ar putea s îi destabilizeze complet viața, ajungând în spatele gratiilor timp de 5 ani.