Se schimbă banii, chiar și în România: avertismentul vine de la Bruxelles și ține de război

de: Mădălina Bahrim
05 04. 2022

O nouă schimbare importantă apare zilele acestea pe piața monetară din România, în contextul crizei refugiaților ucraineni.

Știm cu toții faptul că, de la izbucnirea războiului în țara vecină, odată cu invazia armatei ruse din 24 februarie, sute de mii de ucraineni au trecut granița în țara noastră, pentru a-și salva viața.

Majoritatea au plecat către alte destinații europene, însă câteva zeci de mii au rămas aici, motiv pentru care e nevoie de un cadru legal care să permită acestor oameni să-și schimbe banii în moneda locală, pentru a se putea descurca cu diverse cheltuieli.

Comisia Europeană dă tonul schimbării

În acest context, membrii Comisiei Europene recomandă tuturor băncilor din regiune să schimbe banii ucrainenilor în moneda locală. În unele state din Europa deja s-au luat măsuri clare în acest sens. De exemplu, unele bănci au convenit convertirea unei sume limitate de grivne de persoană, iar scopul Comisiei este de a promova o abordare coerentă cu privire la programele respective.

Conform Comisiei Europene, aceste programe speciale ale băncilor nu ar urma să fie permanente. Recomandarea este ca ele să funcționeze pe o durată de trei luni.

Important de menționat este că refugiații ar trebui să beneficieze și de un schimb avantajos, dată fiind situația dificilă în care se află, deci se impune eliminarea comisioanelor, în anumite limite. Astfel, programele băncilor ar trebui să prevadă o limită maximă de 10 000 UAH/persoană, fără comision, la rata de schimb oficială publicată de Banca Națională a Ucrainei.

În alte țări din regiune, de exemplu cum ar fi în Cehia, autoritățile locale au decis să plătească timp de trei luni de la sosirea în țară, câte 200 de euro pe lună, fiecărui refugiat.

În țara noastră, singura instituție bancară ce și-a asumat un astfel de program este BCR, în general sistemul bancar a fost reticent la această măsură.