Crucea Roșie nu poate ajuta Mariupol, dacă Rusia și Ucraina nu asigură culoare umanitare

Crucea Roșie nu poate ajuta Mariupol, dacă Rusia și Ucraina nu asigură culoare umanitare

Organizația umanitară Crucea Roșie nu poate intra în Mariupol dacă Rusia și Ucraina nu asigură culoare sigure pentru civili, a transmis purtătorul de cuvânt al CICR, Matt Morris. Acesta a subliniat, de asemenea, că dreptul internațional umanitar „cere ca oamenilor să li se permită să plece, dar să nu fie forţaţi să plece“. Mai multe detalii, în continuare.

Crucea Roșie nu poate să intre în Mariupol

Crucea Roșie Internațională declară că nu poate ajunge în Mariupol, orașul-port pus la pământ de forțele ruse. Acest lucru se întâmplă deoarece nici Rusia și nici Ucraina nu garantează culoare umanitare sigure.

„Părţile trebuie să fie garanţii şi să aibă un acord care să permită trecerea în siguranţă. Trebuie să facă public traseul şi să lase mult timp oamenilor să iasă“, a spus purtătorul de cuvânt al CICR, Matt Morris pentru BBC.

Acesta a precizat că „nu avem o echipă care să poată accesa oraşul în prezent“, precum și că dreptul internațional umanitar „cere ca oamenilor să li se permită să plece, dar să nu fie forţaţi să plece“.

Situația în orașul asediat Mariupol este critică, locuitorii adăpostindu-se în pivniţe de săptămâni întregi, fără alimente, apă şi medicamente.

Ucraina acuză Rusia că a mutat forțat mii de civili din Mariupol în zonele controlate de trupele ruse. Acuzațiile au fost dezmințite de Rusia, care a raportat însă evacuări sub escortă rusă.

Crucea Roșie a transmis că nu asistă niciodată la evacuarea forţată, negând orice plan de a ajuta Rusia să „filtreze“ refugiaţii ucraineni din Mariupol.

Citește și: BBC: De ce este atât de important orașul Mariupol pentru ruși

Avertisment asupra „celui mai rău scenariu“

Cu câteva zile în urmă, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a solicitat o soluție urgentă pentru a preveni „cel mai rău scenariu“ pentru civilii care au rămas în Mariupol.

„Cel mai rău scenariu îi așteaptă pe sutele de mii de civili prinși în lupte grele în Mariupol, dacă părțile nu ajung la un acord umanitar concret de urgență“, se arata într-un comunicat al Crucii Roșii.

Organizația umanitară a cerut, de asemenea, tuturor părților care luptă la Mariupol să ajungă la un acord de încetare a focului pentru a permite evacuarea civililor în siguranță.

„Toți cei implicați în război trebuie să fie de acord cu modalitățile și momentul încetării focului, locațiile precise ale rutei de trecere în siguranță și apoi să se asigure că acordul este respectat“, adăuga CICR.

Citește și: