Se pregătește embargoul asupra petrolului rusesc? Ce noi sancțiuni ar putea pregăti țările europene

de: Emanuela Pana
21 03. 2022

Criza umanitară din Mariupol, oraș-port asediat de trupele ruse, unde civilii ucraineni se confruntă cu lipsa hranei, a apei și a energiei, crește presiunea asupra liderilor europeni în vederea înăspririi sancțiunilor impuse Moscovei. Potrivit diplomaților, țările europene „fac eforturi“ pentru un embargou asupra petrolului rusesc, ca „următor pas logic“. Mai multe detalii, în continuare.

Se fac eforturi pentru un embargou pe petrolul rusesc

Criza umanitară din orașul asediat Mariupol se agravează pe zi ce trece. „Iadul pe pământ“ – așa a descris situația din orașul natal deputatul ucrainean Yaroslav Zelezniak. Complet încercuit de trupele ruse, orașul traversează o criză fără precedent. Locuitorii prinși în capcană au rămas fără hrană, apă sau electricitate, iar bolile se răspândesc.

Trupurile celor care au fost uciși în atacuri sunt lăsate pe stradă, întrucât operațiunile de ridicare a lor sunt dificile și periculoase. În acest context, presiunea asupra liderilor europeni pentru a înăspri sancțiunile împotriva Moscovei crește.

„Privind amploarea distrugerii din Ucraina în acest moment, este foarte greu să argumentăm că nu ar trebui să ne mișcăm în sectorul energetic, în special în ceea ce privește petrolul și cărbunele“, a declarat ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, la o întâlnire a miniștrilor de externe și Apărării din UE.

Potrivit diplomaților, țările baltice, inclusiv Lituania, fac eforturi pentru un embargou ca „următor pas logic“, în vreme ce Germania cere să nu se acționeze prea repede având în vedere prețurile deja ridicate la energie în Europa.

„Este inevitabil să începem să vorbim despre sectorul energetic și putem vorbi cu siguranță despre petrol, deoarece este cel mai mare venit la bugetul Rusiei“, a precizat ministrul de Externe lituanian, Gabrielius Landsbergis.

Citește și: Trupele ruse, ultimatum pentru Mariupol: „Depuneți armele!“ Orașul încă stă în picioare, deși este aproape în totalitate distrus

Ce noi sancțiuni ar putea pregăti țările europene

Între timp, președintele american Joe Biden are programată o vizită joi la Bruxelles, pentru summituri cu cei 30 de aliați ai NATO, UE, și G7, inclusiv Japonia, menit să întărească răspunsul Occidentului la agresiunea neîntreruptă a Rusiei asupra ţării vecine.

Până în prezent, Kremlinul nu a fost convins de cele patru runde de sancțiuni ale UE să înceteze „ofensiva militară specială“ în Ucraina, inclusiv asupra a 685 de ruși și belaruși și asupra finanțelor și comerțului rusesc.

O a cincea rundă de sancțiuni prevede adăugarea de noi nume pe listele negre ale Uniunii Europene. Totuși, cea mai dificilă alegere din punct de vedere economic rămâne țintirea petrolului rusesc, așa cum au făcut-o Statele Unite și Marea Britanie, ținând cont de faptul că 27 dintre țările UE sunt dependente de gazul rusesc pentru energie.