Germania se opune noilor sancțiuni impuse Rusiei: „Asta nu va opri tancurile“

Germania se opune noilor sancțiuni impuse Rusiei: „Asta nu va opri tancurile“

Germania se opune interzicerii importurilor de gaze, petrol și cărbune din Rusia, în cadrul noilor sancțiuni legate de invazia trupelor ruse în Ucraina: „Dacă luminile se sting, asta nu va opri tancurile“. Ce au declarat duminică miniştrii germani de finanţe, Christian Lindner, şi de externe, Annalena Baerbock, afli în următoarele paragrafe ale articolului.

Germania se opune noilor sancțiuni impuse Rusiei

Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, și cel de externe, Annalena Baerbock, s-au pronunțat duminică împotriva embargoului asupra gazelor, petrolului şi cărbunelui din Rusia, în contextul invaziei trupelor ruse în țara vecină.

„Trebuie să fim capabili să menţinem (sancţiunile) în timp“, a declarat şefa diplomaţiei, Annalena Baerbock, la postul ARD.

„Nu foloseşte la nimic dacă în trei săptămâni descoperim că mai avem doar pentru câteva zile de energie electrică în Germania şi, prin urmare, trebuie să anulăm aceste sancţiuni“, a adăugat ea.

Baerbock a mai subliniat că unele măsuri nu se vor dovedi eficiente în oprirea armatei ruse, iar dacă ar fi fost, le-ar fi luat imediat.

„Suntem dispuşi să plătim un preţ economic foarte, foarte ridicat, dar dacă mâine, în Germania sau în Europa, luminile se sting, asta nu va opri tancurile“, a spus Annalena Baerbock într-un interviu acordat canalului ZDF.

„Dacă aceste sancţiuni ar pune capăt acestui război, le-aş lua imediat“, a completat ministrul.

Declarațiile miniștrilor germani au venit în contextul în care şeful diplomaţiei americane, Anthony Blinken, a declarat că Statele Unite „discută foarte activ“ despre posibilitatea interzicerii importurilor de petrol rusesc.

Citește și: Rusia începe să simtă sancțiunile internaționale. Compania aeriană națională, Aeroflot, a anunțat că nu o să mai zboare decât în Belarus

„Asta nu va opri tancurile“

Sceptic cu privire la noile măsuri s-a arătat și ministrul german de finanţe, Christian Lindner: „Nu trebuie să ne limităm capacitatea de a rezista în timp“, iar „a decide un embargo unilateral va avea un impact negativ asupra acestei capacităţi“, a declarat el.

Ministrul ecologist al economiei, Robert Habeck, a atenționat, de asemenea, vineri, că o astfel de interdicţie a importului de gaze şi petrol din Rusia „ar ameninţa pacea socială“ în Germania.

De precizat că Germania importă din Rusia 55% din gazul său, 42% din petrolul său, dar și cărbune – o dependență pentru care guvernul şi-a făcut autocritica de când a izbucnit războiul Rusia-Ucraina, dar care va dura ani de zile pentru a fi redusă.

Totodată, menționăm că Berlinul nu este singura capitală din Uniunea Europeană (UE) care s-a declarat reticentă la embargoul asupra energiei fosile din Rusia.

Într-un interviu acordat canalului ARD, ministrul de finanțe a estimat că noi sancţiuni ale G7 împotriva Rusiei ar trebui în prezent „să îi afecteze în principal oligarhii“ care „au profitat de Putin“.

„Cei care au profitat de (preşedintele rus Vladimir) Putin şi au furat bogăţiile poporului rus, în special prin corupţie, nu pot profita de averea lor în democraţiile noastre occidentale“, a insistat Lindner.

Reamintim că, vineri, țările din G7 şi-au anunţat într-un comunicat intenţia de a impune „noi sancţiuni dure“ împotriva Moscovei, „ca răspuns la agresiunea rusă“ împotriva ucrainenilor.

 

Citește și: