08 mart. 2022 | 13:37

Orașul Mariupol a rămas fără apă, alimente și energie electrică. Zelenski: „Un copil a murit din cauza deshidratării“

ULTIMA ORĂ
Orașul Mariupol a rămas fără apă, alimente și energie electrică. Zelenski: „Un copil a murit din cauza deshidratării“

Mariupol, un oraş-port din sudul Ucrainei, a rămas fără apă, căldură, energie electrică și chiar alimente, potrivit anunțului făcut de autoritățile locale, dar și de președintele Volodimir Zelenski, potrivit căruia, „un copil a murit din cauza deshidratării“. Primarul din Mariupol descrie, de asemenea, o imagine sumbră a vieții din orașul aflat sub atacul rușilor. Mai multe detalii, în continuare.

Orașul Mariupol a rămas fără apă, alimente și energie electrică

O încetarea a focului și o șansă pentru civili să fugă din calea războiului au fost anunțate sâmbătă dimineață în orașul-port ucrainean Mariupol, unde aproximativ 200.000 de oameni sunt prinși sub bombardamentele puternice ale armatei ruse.

Totodată, în centrul orașului au fost puse la dispoziție 50 de autobuze pentru ucrainenii care intenționau să părăsească țara, dar, la mai puțin de două ore, trupele ruse au început să bombardeze din nou zonele rezidențiale, prinzând în capcană civilii care încercau să evadeze, relatează BBC.

Orașul a rămas fără apă caldă, fără curent electric, fără canalizare, iar alimentele și apa se epuizează rapid.

„(Rușii) împiedică aprovizionarea cu mâncare, au făcut o blocadă, ca la Leningrad“, se arată într-o declarație a Consiliului Local Mariupol, potrivit Reuters.

„De șapte zile, în mod intenționat, distrug infrastructura critică a orașului. Nu avem apă, lumină sau căldură“.

Din cauza atacurilor, în oraș nu pot fi aduse provizii, iar oamenii nu pot fi evacuați.

„Ne distrug ca naţiune. Acesta este un genocid împotriva poporului ucrainean. Ne distrug proviziile de alimente, ne prind într-o blocadă, ca în vechiul Leningrad. Intenţionat, timp de şapte zile, au distrus infrastructura de importanţă vitală a oraşului. Nu avem electricitate, apă sau căldură“, au transmis autoritățile din Mariupol.

Oficialii orașului au anunțat însă că încearcă să creeze un coridor umanitar pentru Mariupol, dar și să refacă infrastructura.

Citește și: Situația din Ucraina se agravează. Spitalele au rămas fără medicamente, iar mâncarea din supermarketuri începe să dispară

Zelenski: „Un copil a murit din cauza deshidratării“

Între timp, în Mariupol un copil a murit din cauza deshidratării, a anunțat chiar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Un copil a murit din cauza deshidratării pe fondul întreruperii apei în Mariupol“, spune liderul de la Kiev.

În prezent, orașul-port asediat Mariupol, localizat în sud-estul Ucrainei, suferă de penurie de apă, alimente și energie electrică. 

Spitalele din oraș se confruntă, de asemenea, cu penurii severe de antibiotice și analgezice – medicii fiind nevoiți să efectueze unele proceduri de urgență fără acestea.

Forțele ruse se concentrează asupra acestui orașului Mariupol, căci cucerirea lui ar crea un coridor terestru între Crimeea anexată și regiunile controlate de separatiștii pro-ruși din Donbas.

„Situaţia este foarte complicată“, a declarat sâmbătă Vadym Boichenko, primarul oraşului Mariupol. „Armata rusă a pus deja o blocadă pe coridorul umanitar. Avem o mulţime de probleme sociale, pe care tot ruşii le-au creat“, a adăugat el.