Se întâmplă la pompă și este fără precedent pentru șoferii români: petrolul, la preț record

de: Andrei Tilimpea
28 02. 2022

Prețurile petrolului au crescut, pe măsură ce aliații occidentali au impus mai multe sancțiuni Rusiei și au blocat unele bănci rusești de la un sistem global de plăți, ceea ce ar putea cauza perturbări severe ale exporturilor sale de petrol.

Țițeiul Brent a crescut cu 4,16 dolari, sau 4,3%, la 102,09 dolari, după ce a atins un maxim de 105,07 dolari pe baril la începutul tranzacțiilor.

Contractul Brent, pentru livrare în aprilie, expiră luni. Cel mai activ contract, pentru livrarea în mai, a crescut cu 4,16 USD la 98,28 USD.

Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 4,19 dolari, sau 4,6%, la 95,78 dolari pe baril, după ce a atins 99,10 dolari la începutul tranzacțiilor.

„Mișcările SUA și ale Europei de a elimina anumite bănci rusești din sistemul SWIFT au stârnit temeri de o întrerupere a aprovizionării pe termen scurt”, a declarat Daniel Hynes, strategul de mărfuri ANZ.

„Riscul de aprovizionare este cel mai mare pe care l-am văzut de ceva timp și vine pe o piață strânsă”, a spus el.

Rusia se confruntă cu o perturbare gravă a exporturilor sale de toate mărfurile, de la petrol la cereale, după ce națiunile occidentale au impus sancțiuni severe Moscovei și au oprit unele bănci rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT.

Rusia reprezintă aproximativ 10% din aprovizionarea mondială cu petrol

Banca Goldman Sachs și-a majorat prețul Brent pe o lună la 115 de dolari pe baril, de la 95 de dolari pe baril anterior.

„Ne aşteptăm ca preţul mărfurilor consumate de care Rusia este un producător-cheie să crească de aici – acesta include petrolul”, a spus banca.

O delegație ucraineană a sosit luni la granița cu Belarus pentru discuții cu reprezentanții ruși care se vor concentra pe obținerea unui armistițiu și retragerea forțelor ruse, a anunțat președinția ucraineană.

„Dacă se va realiza vreun progres în această întâlnire, vom vedea o inversare bruscă a piețelor – vom vedea acțiunile în creștere, dolarul și petrolul în scădere”, a declarat analistul OANDA Jeffrey Halley.

Pe fondul războiului din Ucraina, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, Rusia și aliații – împreună numiți OPEC+ – urmează să se întâlnească pe 2 martie. Se așteaptă ca grupul să respecte planurile de a adăuga 400.000 de barili pe zi (bpd) de aprovizionare în aprilie.

În același timp, un raport separat a arătat că OPEC+ în ianuarie a produs cu 972.000 bpd mai puțin decât țintele convenite.

„Piața fiind atât de strânsă, cu producătorii OPEC care se luptă cu adevărat să crească și producția, înseamnă că orice problemă cu aprovizionarea Rusiei va fi resimțită destul de semnificativ pe piață”, a spus Hynes de la ANZ.