Cea mai proastă veste pentru toți cei cu mașină pe benzină și motorină: totul a fost o minciună

Cea mai proastă veste pentru toți cei cu mașină pe benzină și motorină: totul a fost o minciună

La câteva zile după ce coaliția de guvernare a făcut valuri la nivel național printr-o măsură simplă menită să reducă prețul la carburant pentru români, întregul proiect pare să fi fost amânat, dacă nu anulat.

Săptămâna a început bine. Ministrul Finanțelor a postat pe Facebook detaliile unei înțelegeri legate de reducerea accizei la benzină și motorină. Aceasta s-ar fi reflectat în reducerea prețului cu aproximativ un leu la pompă. Acum, aflăm că totul s-a anulat. Nu mai există acel acord în coaliție care a făcut posibilă postarea.

Românii rămân cu prețuri mari la benzină, motorină și aproape orice altceva

„În coaliție nu s-a luat decizia finală. A rămas că nu anunțăm nimic până când premierul nu se întâlnește cu cei de la OMV și Rompetrol”, au declarat surse din coaliție pentru Digi 24.

În cazul în care cineva a crezut vreodată că o coaliție între PSD și PNL are șanse să funcționeze, se pare că exact conflictul între Marcel Ciolacu și Florin Cîțu este vinovat de acest dezastru. Cei de la PSD se dau peste cap pentru a câștiga capital de imagine pe care să-l exploateze în campanie electorală cu o serie de promisiuni nerealiste. De partea cealaltă a baricadei, liberalii nu mai știu cum să explice că măsurile sociale și economice propuse de social democrați nu sunt realiste.

O altă problemă pe care se pare că abia acum au aflat membrii coaliției ține de o directivă a Uniunii Europene care prevede niște limite foarte clare pentru accizele la carburanți, iar dacă ar scădea cu 50%, cum era propunerea acum câteva zile, am România ar intra automat în infringement.

„Am spus și ieri că o măsură care costă 3 miliarde de la buget nu ar ajuta foarte mult. Și am spus că trebuie să discutăm cu Comisia Europeană pentru că nu este nicio portiță de negociere. Dacă este sub acciza minimă, diferența trebuie plătită de la buget. Acestea au fost avertismentele mele. Ministrul (n.red. Finanțelor) a spus că se va ocupa și va merge mai departe. Nu poate să fie negociată această acciză. Nu e ca la TVA. La acest tip de acciză nu este nicio portiță de negociere”, a declarat miercuri, președintele PNL Florin Cîțu, întrebat despre renunțarea la măsura discutată în Coaliție.

„PSD-iștii ies din Coaliție mereu și anunță chestii care nu sunt neapărat decise”, spun surse politice, despre anunțul făcut cu o zi în urmă, pe Facebook, de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. De partea cealaltă, surse din PSD susțin că „ieri în Coaliție fusese agreat”. Cu alte cuvinte, prețul la combustibil rămâne neschimbat și, mai multe decât atât, în continuă creștere.