Se întâmplă cu telefoanele 5G în toată Europa, decizia vine direct de la Bruxelles: era interzis până acum

de: Alexandru Puiu
01 12. 2022

Tehnologia 5G se pare că reprezintă un semnificativ pas în față, atât de mare încât prezența telefoanelor compatibile de pe piață să justifice reinventarea completă a legislației din domeniul telecomunicațiilor la nivelul Uniunii Europene.

Conform unui proiect al Comisiei Europene, toți pasagerii din avioane care vor avea smartphone-uri cu 5G le vor putea folosi la capacitate maximă în timpul curselor aeronautice, cel puțin pe teritoriul Comunității Europene. Tot ca o o piesă de legislație, se va reglementa pe bătrânul continent utilizarea noilor tehnologii pentru șofat.

Era interzis în toată Europa, acum nu va mai fi

Frecvențele 5G pentru conectivitate WI-Fi vor fi disponibile pentru conexiuni la internet de mare viteză atât în mijloace de transport terestre, cât și în cele aeriene. Se renunță complet la orice limită referitoare la conectivitatea ultrarapidă atunci când te afli în avion. După cum atrage atenția Comisia Europeană, pasagerii își vor putea folosi telefoanele cu 5G pe tot parcursul zborului, vor putea trimite sau primi mesaje, naviga pe internet, purta conversații sau viziona filme prin streaming.

Companiile aeriene de linie oferă deja acest serviciu de internet în avion cu tarife între 5 și 15 euro pe zbor. ”Problema, astăzi, este că frecvențele puternice care permit trafic mare de date interferează cu comunicațiile de pe aeroporturi și aeronave și asta era o problema de siguranță, iar acum noile tehnologii și noile reglementări permit ca această frecvență mult mai largă de bandă să fie folosibilă și în zona aeroporturilor și pe aeronave. Costurile scăzând, o să ajungă probabil să fie inclus în prețul biletului de avion, pentru că toți operatorii aerieni vor încerca să atragă oamenii spunând: aveți internet inclus, puteți să faceți orice, să lucrați sau să vă relaxați sau să stați pe rețelele sociale”, după cum a atras atenția europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe.

În teorie, tehnologia 5G ar trebui să facă mai ușor și condusul, după ce va fi introdusă în autovehicule. Mașinile vor deveni mai deștepte, iar siguranța în trafic va fi sporită, unele autoturisme integrând deja astfel de tehnologii.

„Va permite conectarea mai rapidă a vehiculelor la mediul exterior. Aici ne referim la infrastructură. De exemplu, pe o autostradă putem vedea foarte bine care sunt valorile de trafic ale acelei porțiuni de drum. Pot fi evitate anumite ambuteiaje. La un moment dat, mașinile vor comunica cu sistemul de semaforizare din localități și astfel, în funcție de direcția în care merg aceste vehicule, semafoarele inteligente își pot transfera modul de a transfera de la roșu la verde la galben”, a explicat Adrian Sandu, Asociația Constructorilor de Automobile din România.

Pe plan național, rămâne ca tehnologiile 5G să devină omniprezente, la un moment dat. ”Avem laboratoare dedicate pentru 5G, avem specialiști, profesori care fac acest lucru, dar avem și experți din industrie care vin și le predau studenților ce înseamnă 5G, ce înseamnă să implementezi o rețea 5G”, a ținut să menționeze Răzvan Crăciunescu, Conf. Dr. Ing. Universitatea Politehnică București.