Cum se joacă Vodafone cu banii tăi și ”te arde” fără să te întrebe: se scumpesc toate abonamentele, facturile, tarifele de roaming

ACTUALITATE
Cum se joacă Vodafone cu banii tăi și ”te arde” fără să te întrebe: se scumpesc toate abonamentele, facturile, tarifele de roaming
29 nov. 2022 | 13:39

În cazul în care mai exista cineva în România care insista pe faptul că pe el nu-l interesează scumpirea carburantului pentru că nu are mașină, Vodafone tocmai a folosit acest argument într-o notificare legată de scumpirea unilaterală a abonamentului pentru clienți.

Dacă erai în căutarea ultimului lucru care nu s-a scumpit în 2022, serviciile de telefonie și internet ar fi putut să fie printre primele pe respectiva listă. Abonații Vodafone tocmai au primit însă o notificare prin care li se atrage atenția că nu scapă de scumpiri și, fără să fie întrebați sau consultați la vreun nivel, din ianuarie 2023 vor plăti mai mult la abonament. În plus, operatorul de telefonie a inclus în actul adițional și mențiunea că, de acum înainte, în concordanță cu rata inflației comunicată de Eurostat, îți va mări anual abonamentul, indiferent ce contract ai semnat, pe ce perioadă sau ce prevederi ai în el.

Vodafone lovește clienții cu scumpiri pe toate planurile

”Notificarea privind modificare unilaterală a contractului de servicii de comunicații electronice mobile” le-a fost servită clienților printr-un SMS, dar o poți găsi în forma integrală la această adresă. Este important de reținut că în mesajul primit pe telefon se face referire doar la majorarea abonamentului cu 1,2 euro, dar mai ai parte și de alte scumpiri pe care le găsești doar online, inclusiv în materie de roaming.

”Ne dorim sa iti oferim servicii de cea mai buna calitate pe care sa te poti baza. Pentru a ne putea respecta acest angajament, modificam o parte dintre conditiile contractuale aplicabile si te informam ca, incepand cu ianuarie, pretul lunar al abonamentului tau va creste cu 1.2 EUR. Te rugam sa gasesti detaliile complete aici, in conditiile mentinerii drepturilor tale. Echipa Vodafone”.

Una peste alta, modificările contractuale unilaterale implică tarife mai mari pentru clienți, iar argumentul din spatele schimbărilor este că au crescut costurile suferite de Vodafone cu chiriile, întreținerea, mentenanța, combustibilul și nu numai. Practic, oficialii dau vina pe inflație pentru faptul că nu-și mai respectă contractele încheiate anterior, iar cei care nu sunt de acord cu prețurile umflate, trebuie să se deplaseze în cel mai apropiat magazine Vodafone sau să sune la *222 în maxim 30 de zile de la recepționarea notificării.

Prețurile mai mari la Vodafone, notificarea integrală adresată clienților

Notificare privind modificarea unilaterală a contractului de servicii de comunicaţii electronice mobile

Stimate client,

Ca o consecinţă a majorării costurilor legate de furnizarea serviciilor mobile (cum ar fi costurile legate de chirii, întreţinere, mentenanţă, combustibil etc) te informăm asupra următoarelor modificări ale contractului tău de servicii:

  1. începând cu factura ta din luna ianuarie preţul lunar al abonamentului tău de servicii mobile va creşte cu 2 EUR (TVA inclus) fără modificarea perioadei minime contractuale.
  2. Tariful pentru factura tipărită va fi de 1 EUR (TVA inclus) pentru fiecare factură emisă în format tipărit. Acest tarif nu se va aplica dacă ai optat pentru factura electronică. Ne dorim să protejăm planeta şi să reducem impactul activităţii noastre asupra mediului, inclusiv prin diminuarea consumului de hârtie. Te încurajăm să utilizezi mijloacele digitale de transmitere a facturii accesând secţiunea Factura Ta din contul tău My Vodafone. Astfel vei economisi bani şi vei contribui la un mediu mai curat.
  3. În cazul suspendării serviciilor pentru neplată, după achitarea restanţelor, se aplică un tarif de reconectare în valoare de 3 EUR (TVA inclus). Acesta se va regăsi pe factura următoare reconectării. Poţi accesa oricând situaţia facturilor tale în secţiunea Factura Ta din contul tău My Vodafone sau apelând *222 şi solicitând „vreau datele facturii” ghidului interactiv Andreea.
  4. Pentru că inflaţia este un factor esenţial în mecanismul de creare a preţurilor pentru toate bunurile şi serviciile, contractul se completează cu o clauză de indexare anuală a preţului serviciilor în conformitate cu indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflaţiei, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităţilor Europene, fără a putea depăşi, însă, un procent de 3% pe an din valoarea serviciilor.

Prin urmare, art.3.1 al contractului tău (Clauze Contractuale Principale Partea a ll-a) se completează cu
următoarea clauză: Având în vedere anumite fluctuaţii ale preţurilor bunurilor şi serviciilor pe piaţă de
natură a afecta echilibrul contractual, în vederea restabilirii acestuia, părţile convin ca tarifele pentru
serviciile Vodafone să poată fi indexate, cu o frecvenţă anuală, prin simpla notificare transmisă de către
Vodafone odată cu factura, anterior aplicării indexării. Indexarea se va face în funcţie de indicele
armonizat al preţurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflaţiei, stabilite pentru România de către
Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităţilor Europene, fără a putea depăşi, însă, un procent de 3%
pe an. Părţile convin că indexarea anuală a tarifelor în raport cu rata inflaţiei nu reprezintă o modificare
unilaterală a preţului contractului, posibilitatea de indexare şi mecanismul acesteia fiind agreate de
părţi încă de la încheierea contractului. Clientul declară în mod expres că a citit, înţeles şi acceptă
prezenta clauză.

  1. Art. 6.1 din contractul tău (Clauze Contractuale Principale Partea a ll-a ) se completează după cum urmează: Clientul poate solicita să achite, în continuare, lunar, ratele rămase, cu excepţia cazului în care solicită utilizarea numărului de telefon pe cartelă reîncărcabilă sau portarea în altă reţea.
  2. Tarifele standard naţionale de voce, SMS şi date se modifică astfel: 0,2 EUR/ minut si 0,05 EUR/ SMS către orice reţea naţională; 5 EUR/ 5GB internet pe mobil naţional (indiferent de traficul consumat din totalul de 5GB); tarifele conţin TVA. Tarifele sunt aplicabile pentru abonamentele cu beneficii limitate, în cazul depăşirii limitei de beneficii incluse şi, de asemenea, pentru politica de utilizare rezonabilă în roaming în cazul tarifării serviciilor de roaming reglementate in Spaţiul Economic European.
  1. Tarifele de roaming în ţările din afara Spaţiului Economic European (non SEE) se modifică în conformitate cu informaţiile din tabelul de mai jos. Pentru traficul de internet pe mobil şi apelurile de voce primite şi efectuate tarifarea se face pe bază de pachet. Tariful se aplică de la prima iniţiere a unei sesiuni de date, respectiv apel de voce până la epuizarea pachetului. După epuizarea unui pachet se activează automat unul
Grupa de ţări
roaming non SEE
Destinaţii asociate Trafic

internet pachet

Tarif voce pachet
(minuteefectuate/ primite
local şi din
România)
Tarif apel
efectuat alte
destinaţii
Tarif SMS trimis
Grupa 1 Albania, Bosnia si
Herţegovina, Canada,
Egipt, Gibraltar,
Guernsey, Insula Man,
Israel, Jersey, Kosovo,
Moldova, Monaco,
Muntenegru, Macedonia
de Nord, Serbia, Elveţia,
Turcia, Ucraina, Emiratele
Arabe Unite, Regatul Unit
al Marii Britanii şi Irlandei
de Nord, Statele Unite ale
Americii
3000 MB/ 15 EUR

(TVA inclus)

15 min/ 5 EUR

(TVA inclus)

1 EUR/ min

(TVA inclus)

0,25 EUR/ SMS

(TVA inclus)

Grupa 2 Restul lumii* 2000 MB/ 25 EUR

(TVA inclus)

15 min/ 10 EUR

(TVA inclus)

2 EUR/ min

(TVA inclus)

0,50 EUR/ SMS

(TVA inclus)

*Cu excepţia ţărilor: Afganistan, Angola, Belize, Bhutan, Teritoriul Britanic al Oceanului Indian, Burundi, Comore, Republica Democrată Congo, Insulele Cook, Cuba, Djibouti, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Etiopia, Insulele Falkland, Gambia, Groenlanda, Republica Populară Democrată a Coreei, Lesotho, Libia, Maldive, Insulele Marshall, Mauritania, Statele Federate ale Microneziei,
Myanmar, Namibia, Nauru, Nepal, Noua Caledonie, Insula Norfolk, Insulele Mariane de Nord, Palau, Sfânta Elena, Ascension şi Tristan da Cunha, Saint Pierre şi Miquelon, Sao Tome şi Principe, Somalia, Sudan, Republica Arabă Siriană, Tokelau, Turkmenistan, Tuvalu, Venezuela, Wallis si Futuna, Yemen, Zimbabwe, Sateliti.

Modificările de mai sus intră în vigoare începând cu data emiterii facturii tale din luna ianuarie.

Dacă nu eşti de acord cu modificarea, poţi denunţa unilateral contractul în magazinele Vodafone sau la
*222, în 30 zile de la primirea acestei informări, fără plata vreunor penalităţi sau despăgubiri. Dacă ai
achiziţionat un telefon în rate, ratele rămase devin scadente la ultima factură. Poţi solicita în continuare
achitarea lunară a ratelor rămase, cu excepţia cazului în care soliciţi utilizarea numărului de telefon pe
cartela reîncărcabilă sau portarea în altă reţea.

Vodafone Romania S.A.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele