Bani de la stat pentru energie, 82 de milioane de euro: ce se întâmplă cu ei, cine îi primește

de: Alexandru Puiu
11 02. 2022

Autoritățile române caută soluții din ce în ce mai creative pentru a facilita tranziția peste această perioadă dificilă a exploziei facturilor la energie. În acest scop, din nou, ”aruncă” în piață zeci de milioane de euro cu un scop nobil.

Românii se confruntă cu o problemă foarte dureroasă în această perioadă. Este vorba de facturile din ce în ce mai mari la energie electrică și gaze naturale. Dincolo de consumatorii casnici, însă, probleme majore se întâlnesc și la furnizori, la producătorii de energie, respectiv la consumatorii industriali care, într-un număr din ce în ce mai mare, au fost nevoiți să întrerupă producția cu consecințe devastatoare, din lipsă de fonduri.

Scheme de ajutor în domeniul energetic

Nu mai puțin de 82 de milioane de euro au fost aprobate de Guvern sub forma a două scheme de ajutor în domeniul energiei. Potențialii beneficiari sunt întreprinderile producătoare de energie și unitățile administrativ teritoriale, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitare care realizează sau modernizează instalații de energie, conform spuselor purtătorului de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru.

„În privinţa energiei, gestionarea efectelor crizei energetice rămâne între principalele preocupări ale Guvernului. Pe lângă măsurile imediate, Guvernul a aprobat astăzi acte normative care vor pune în practică elemente de susţinere a economiei. În acest sens, potrivit hotărârii de guvern de astăzi, sunt aprobate două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei, în sensul continuării lor, până la finalul anului 2023. Sunt scheme de ajutor finanţate din fonduri naţionale şi europene. Ele vizează, pe de-o parte, susţinerea investiţiilor care valorifică sursele regenerabile de energie şi eficienţă energetică, stimulând astfel utilizarea surselor mai puţin exploatate, precum biomasa, biogazul, geotermalul”, a spus Cărbunaru după şedinţa de guvern.

Cea de a doua schemă de ajutor adoptată de guvern este destinată sprijinirii investițiilor în cogenerare de înaltă eficiență, cu scopul, pe termen lung, de a realiza economii de consum de combustibil. O altă potențială consecință a acestui efort este scăderea sau eliminarea emisiilor de carbon aferente combustibililor fosili. ”Cele două scheme de ajutor însumează 82 de milioane de euro, potenţialii beneficiari fiind întreprinderi care produc energie şi unităţi administrativ teritoriale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară care realizează ori modernizează instalaţii care produc energie”, a concluzionat oficialul guvernamental.

Cu această ocazie, Dan Cărbunaru a explicat și măsurile luate de guvern pentru a prelungi schemele de ajutor pentru marii consumatori de energie. ”În acest sens, Ministerul Energiei este mandatat să deruleze proceduri de consultare prealabilă cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a continua schema de ajutor de stat de sprijinire a întreprinderilor din sectoare şi subsectoare expuse unui risc de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice începând cu anul acesta, bineînţeles, în contextul creşterii accentuate a preţului energiei şi al politicilor europene de protecţie a mediului, pentru susţinerea activităţii consumatorilor industriali energo-intensivi în condiţii de competitivitate şi, foarte important, aş adăuga, păstrarea locurilor de muncă din aceste sectoare. Sunt diverse exemple la care ne putem gândi: ALRO sau Azomureş”, a adăugat Cărbunaru.